Upozoravaj protiv novotara čak i ukoliko postoje učenjaci koji ih hvale

Upozoravaj protiv novotara čak i ukoliko postoje učenjaci koji ih hvale

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Namjeravam pisati o nekim zabludjelim grupama i upozoravati protiv njih. Ove grupe međutim nisu izašle iz okvira Islâma, a neki učenjaci su ih i pohvalili, pa me je strah da će me ti učenjaci prozvati ukoliko to učinim. Koji je vaš savjet meni, znajući da su ove grupe u zabludi?

Odgovor: Obavezno ti je objasniti istinu. Obavezno ti je objasniti istinu. Ukoliko si sto posto siguran u njihove greške i zablude a imaš znanje i sposobnost da to objasniš, obavezno ti je to učiniti:

وَإِذْ أَخَذَ اللَّهُ مِيثَاقَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ لَتُبَيِّنُنَّهُ لِلنَّاسِ وَلَا تَكْتُمُونَهُ

“A kada Allâh uze obavezu od onih kojima je data Knjiga da će to sigurno ljudima objašnjavati i ništa iz nje neće kriti.” (3:187)

إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنْزَلْنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالْهُدَىٰ مِنْ بَعْدِ مَا بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتَابِ ۙ أُولَٰئِكَ يَلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ

“One koji budu tajili jasne dokaze koje smo mi objavili, i Pravi put nakon što smo ga u Knjizi ljudima označili, Allâh će prokleti, a prokleti će ih i oni koji proklinju.” (2:159)

Nije dozvoljeno skrivati znanje. Ukoliko posjeduješ znanje i siguran si u zabludu nekih grupa, objasni to ljudima tako da mogu biti na oprezu sa njima. To je savjet. Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

‏”‏ الدِّينُ النَّصِيحَةُ ‏”‏ قُلْنَا لِمَنْ قَالَ ‏”‏ لِلَّهِ وَلِكِتَابِهِ وَلِرَسُولِهِ وَلأَئِمَّةِ الْمُسْلِمِينَ وَعَامَّتِهِمْ ‏”‏

“Vjera je Nasîhah (savjet).” Oni su rekli: “Za koga, Allâhov poslaniče?” On jerekao : “Za Allâha, Njegovu Knjigu, Njegovoga poslanika, za vođe muslimana i njihov narod.” (Muslim 55)

I nemoj se bojati ljudi. Dužan si bojati se Allâha سبحانه وتعالى i objašnjavati istinu a pobijati nesitinu. Nemoj se bojati ljudi.