Učenje Qur’âna iz Mushafa na Teraviji

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

 

Pitanje: Da li je tokom Teravije i obavljanja namaza noću u Ramadhânu onome ko nije memorisao cijeli Qur’ân dozvoljeno učiti iz malog Mushafa, uzimajući u obzir da to može biti učinjeno na prirodan način koji ne prouzrokuje bilo koje pokrete koji ometaju namaz?

Odgovor: Učenje iz Mushafa tokom Teravije, obavljanja namaza noću u Ramadhânu, kao i bilo kojeg drugog namaza u kojem je to potrebno, ne predstavlja problem. Ne predstavlja dakle problem učiti iz Mushafa u slučaju potrebe, bio on mali ili veliki – jer nije svako memorisao Qur’ân, pa ne predstavlja problem predvoditi ljude na Teraviji i noćnom namazu učeći iz Mushafa.

Autentično je prenešeno da je Dhakwân رَحِمَهُ اللهُ, oslobođeni rob `Â’iše رَضِيَ اللهُ عَنْهَا, klanjao u Ramadhânu dok je učio iz Mushafa, pa ko god to zabranjuje – nema dokaz. Ispravno je da ne predstavlja problem da imâm u slučaju potrebe uči iz Mushafa ili da čovjek uči iz Mushafa na noćnom Tahadždžudu, a sva hvala pripada Allâhu.

Što se obaveznih namaza tiče, čovjeku je dovoljno da uči ono što mu je lako iz Qur’âna, i nema potrebe da uči iz Mushafa. Neka dakle uči ono što mu je lako iz Qur’âna. Ukoliko bi međutim učio iz Mushafa na Sabahu ili drugim namazima, njegov namaz je ispravan i to ne predstavlja problem. Pretežno međutim nema potrebe za učenjem iz Mushafa na obaveznim namazima, jer čovjek uči ono što mu je lako iz Qur’âna. Ukoliko je čovjek međutim u potrebi da uči iz Mushafa na Sabahu, jer nije memorisao sûre as-Sadždah i al-Insân, te zbog toga uči iz Mushafa jer ih je propisano učiti na Sabahu petkom, to ne predstavlja problem – a sva hvala pripada Allâhu.