»Učenjaci ne poznaju stanje muslimana na zapadu« (Jâsir Qâdhî)

                                                                                                                                      Prva izjava Jâsira Qâdhî:

 

 

Činjenica je da naše uzimanje islama od njih (učenjaka) ne može biti bezuslovno, jer oni ne žive naše živote i ne razumiju našu situaciju i scenario.

 Druga izjava Jâsira Qâdhî:

 

 

Obazirite se na vašeg učenjaka i slijedite ga, ali ga vi sami morate izabrati. Izaberite učenjaka koji živi vaš život, u vašoj zemlji, u vašoj kulturi i društvu.

                                                                                                                                                                                                                                                                            

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Pitanje: U Americi postoji osoba koja stalno govori da učenjaci iz ovih zemalja ne poznaju stanje muslimana u Americi i da mi zbog toga ne trebamo prihvatati njihove fetve. On ovo stalno ponavlja. Koji je vaš savjet u vezi s ovim?

Odgovor: Učenjaci posjeduju znanje o onome što je Allâh spustio i oni izdaju fetve o onom što je dozvoljeno i onom što je zabranjeno, a to važi i za Ameriku i za sve druge zemlje svijeta. Ono što je zabranjeno svugdje je zabranjeno, kao što je i ono što je dozvoljeno svugdje dozvoljeno.

Učenjak dakle korisnim znanjem izdaje fetve svima na svijetu. Onaj ko priča na taj način želi da vas odvoji i odvrati od vaših učenjaka. Nemojte stoga prihvatati taj govor od njega.