“Učenjaci ne objašnjavaju istinu jer se boje za svoja radna mjesta”

“Učenjaci ne objašnjavaju istinu jer se boje za svoja radna mjesta”

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Ovdje imamo pitanje u kojem stoji da veliki učenjaci ne objašnjavaju istinu jer se boje za svoja radna mjesta. Muslimani! Optužiti učenjake za ovo je velika stvar. Ako se rastaviš od žene, ideš kod Ibn Bâza, pitaš ga i vjeruješ mu. Ako se pitaš u vezi otkupa za post, ideš kod Ibn Bâza, pitaš ga i vjeruješ mu. Ista stvar sa al-Fawzânom i al-Luhajdânom. Vjeruješ im. Ako je pitanje o Tawhîdu i Širku, ideš kod Ibn Bâza, al-Fawzâna i ovih učenjaka, pitaš ih i vjeruješ im.

سبحان الله – Vjeruješ im kada je u pitanju tvoja vjera ali ne kada je u pitanju dunjaluk?

Ove ljude braćo ne treba pobijati ničim drugim nego onim čime je `Alî bin Abî Tâlib رضي الله عنه pobio ljude koji su željeli unijeti razdor i rekli mu:

“Kako ti može biti drago da je Abû Bakr tvoj vođa? Kako možeš biti zadovoljan time kada si ti poslanikov صلى الله عليه وسلم rođak i zet? Ti imaš veće pravo na vlast.”

Tada je on rekao:

“سبحان الله – Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je bio zadovoljan da nas on vodi u vjeri. Kako da onda mi ne budemo zadovoljni da nas on vodi u dunjalučkim stvarima? Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao: ‘Naredi Abû Bakru da predvodi ljude u namazu’.”

Poslanik صلى الله عليه وسلم mu je dozvolio da predvodi namaz koji je drugi stub vjere nakon dva šehadeta, te poslanikov صلى الله عليه وسلم rahatluk i smiraj. Zar da ne budemo zadovoljni da nam je on vođa u dunjalučkim stvarima kada je poslanik صلى الله عليه وسلم bio zadovoljan da nam on vodi brigu o vjerskim stvarima?

Ovo mi kažemo ovim ljudima koji to smatraju o učenjacima. Kako da im ne vjerujemo o dunjalučkim pitanjima kada im vjerujemo o vjerskim pitanjima?

سبحان الله – Ovo je vrlo velika laž.