“Učenjaci koji pobijaju al-Halabîja ne razumiju njegov govor”

“Učenjaci koji pobijaju al-Halabîja ne razumiju njegov govor”

Govornik: Šajkh `Ubajd bin `Abdillâh al-Džâbirî

Izvor: 

Pitanje: (Postoje oni koji govore) da učenjaci koji su pobili al-Halabîja ne razumiju njegov govor.

Odgovor: Mi njemu kažemo: Iznesi dokaz za to što govoriš. Čovjek je političar kada je Da`wah u pitanju. Zbog toga se ujedinio sa ljudima Takfîra i novotarima na stranici kulalsalafiyeen. Mi smo ga podržavali i branili skoro dvadeset godina, a kada je otkriven rekli smo o njemu ono što nam je obaveza. On hvali `Adnâna `Ar`ûra; čovjeka koji ima iskvarene principe i zle osnove. (On takođe hvali) Muhammada Hassâna; o kojem mi je iz povjerljivih izvora prenešeno da propagira Wahdat-ul-Wudžûd (da je sve što postoji jedna stvarnost, a da su sve što vidimo aspekti Allâhovoga bića). Ovo je njegova izjava: “Allâh je naš Gospodar, mi nemamo drugoga gospodara osim Njega, pa postoji li nešto osim Njega?”

On pored toga hvali Egipatsku revoluciju i demonstracije, a ovaj čovjek (al-Halabî) ga opravdava. Postoje i mnoge druge stvari. Njegova zla metodologija je poznata u evropskim zemljama koje on posjećuje. U to spada i Abûl-Hasanov (al-Ma’ribî) sporazum koji je napisao u Evropi, tačnije u Velikoj Britaniji, i povezao ih sa al-Halabîjem i Salîmom al-Hilâlîjem. Kada smo pričali o Abûl-Hasanu oni su mu odmah pružili podršku i stali u njegovu odbranu.

Utječemo se Allâhu od govora o čovjeku bez dokaza za ono što govorimo. Allâh zna da sam, kada sam pobio brata `Abdul-`Azîza ar-Rajjis, izostavio mnoge njegove izjave jer su one bile predmet tumačenja. Mi ne srljamo, nego se u pobijanjima koncentrišemo na ono što nije predmet tumačenja.

Pitanje: Željeli bismo vaš savjet u vezi postupanja sa osobom koja je zaražena onim što je spomenuto u prethodnome pitanju.

Odgovor: Kao prvo, za njih se smatra da su sa onima koje brane od novotarâ i osobâ u zabludi.

Kao drugo, ja bih ih na vašem mjestu napustio iz predostrožnosti. Što se moje zemlje i grada al-Madîne tiče, ja nikoga od njih ne bih primio ukoliko bi mi pokucali na vrata.