`Ubajd al-Džâbirî o Sâlihu al-Mughâmisî i Jûsufu al-Qaradhâwî

Govornik: Šajkh `Ubajd bin `Abdillâh al-Džâbirî

Izvor:

Pitanje: Sâlih al-Mughâmisî, imâm masdžida Qubâ’, drži predavanja iz oblasti Tafsîra.

Odgovor: Taj čovjek je neuk. Ne savjetujem da se od njega uzima znanje, jer, kao prvo, on prema onome što sam čuo nije od onih koji su specijalizovani u Šerijatu.

Kao drugo, čovjek poziva na Tasawwuf, na što ukazuje njegova (slaba i pogrešna) priča o mrtvima i grobovima – što sam ja pobio na stranici (sahab.net) pod naslovom at-Taqrîrât al-Mastûrah. Lanac prenosilaca te priče je nepouzdan, a on je prenosi od jednoga od ekstremnih učenjaka Sûfijjah. Priča sadrži odvratne stvari, a ko želi da je prostudira – može to učiniti.

Takođe mi je prenešeno da je rekao da je dozvoljeno popuštati u vjeri radi ujedinjenja; da je dozvoljeno zanemariti pozivanje na Tawhîd a zabranjivanje Širka zbog ujedinjenja. U tome ga je pretekao al-Qaradhâwî, a al-Qaradhâwî je vođa najvećih dubina zablude – a ne slijedi uputu. Neke stvari koje je rekao su Kufr (nevjerstvo), a kada bih citirao te stvari koje je al-Qaradhâwî rekao – uznevjerovao bih.

Obavezno je dakle biti oprezan kada je u pitanju odnos prema Sâlihu bin `Awwâd al-Mughâmisî, imâmu masdžida Qubâ’, kao što je obavezno biti oprezan kada je u pitanju odnos prema al-Qaradhâwîju – te upozoravati protiv ova dva čovjeka.