U potrebi smo za učenjacima – a ne za revolucijama i krvoprolićem

Govornik: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î (umro 1422)

Izvor: Tuhfat-ul-Mudžîb, strana 259-260

Savjetujem da svaki Sunnî bude strpljiv sa siromaštvom i teškoćama – makar to dolazilo od vlade. Upozoravam te protiv misli o revolucijama i pobunama – i prolijevanja muslimanske krvi. Allâh je rekao u Svojoj velikodušnoj knjizi:

وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَآؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا

“A ko hotimično ubije vjernika, kazna mu je Džahannam u kojem će vječno ostati. Na njega se Allâh rasrdi i proklete ga, a još mu je i patnju veliku pripremio.” (4:93)

Društvu u kojem živimo potreban je odgoj i hiljadu ljudi kao što su Šajkh Ibn Bâz i Šajkh al-Albânî, koji ljude podučavaju istinskome znanju, Tawhîdu i pozivanju u Allâhovu vjeru na ljubazan i blag način. Hizbijjûn osuđuju ovu dvojicu uvaženih učenjaka. Nađi mi Hizbîja koji ne mrzi ova dva čovjeka! Ne igra ulogu to što dolaze Šajkhu Ibn Bâzu i govore:

“Allâh te blagoslovio, Šajkh! Hvaljen neka je Allâh što su samo jedni izbori između nas i islamske vlasti.”

Nakon izbora ih vidiš na dnu.

Na isti način su dolazili Šajkhu al-Albânîju i drugima, i obmanuli ih – tako da su Alžircima izdali fetve da je ženama dozvoljeno glasati i da je glasanje dozvoljeno.

Mladi su dakle u potrebi za ljudima kao što su ova dva čovjeka, koja muslimanima pružaju islamsko obrazovanje. Ovaj poziv dobija udarce od pojedinaca koji su neuko strastveni prema vjeri. Jedan od ovih udaraca bio je incident u Haramu. Mi ga se pred Allâhom odričemo. Hvaljen neka je Allâh što sam bio u Jemenu.