Treba li slušati Khatîba koji je Hizbî?

Govornik: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î

Izvor:

Pitanje: Treba li slušati Khatîba koji je Hizbî?

Odgovor: Savjetujem mojoj braći Ahl-us-Sunnah da se ističu i da se razlikuju od ostalih – jer se Sunnah jedino tako može širiti. Mogu jedino prisustvovati ukoliko će u protivnome biti izloženi pritisku i neugodnostima. Neka slušaju ono što je u skladu sa istinom. Što se tiče onoga što nije u skladu sa istinom, kao na primjer ukoliko pozivaju na izbore, demokratiju, socijalizam ili nešto drugo – u tome slučaju nisi dužan šutjeti niti slušati.

Kada je u pitanju bajramska khutbah, osobi je dozvoljeno da ode i da je ne sluša – jer je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم dopustio onome ko je ne želi slušati da ode. Što se džumanske khutbe međutim tiče, na njoj se mora ostati zbog namaza, ali mu je dozvoljeno tražiti oprost – jer je Allâh عز وجل rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

“Ô vi koji vjerujete, kad u petak na namaz budete pozvani, požurite na spominjanje Allâha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, ako znate!” (62:9)

Bilo je Selefa koji nisu slušali khutbe na kojima je ogovarana familija Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم, a kada im je rečeno da šute – rekli su:

“Ovo nije govor zbog kojeg nam je naređeno da šutimo. Âjah kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ

“Ô vi koji vjerujete, kad u petak na namaz budete pozvani, požurite na spominjanje Allâha”

Nije nam naređeno da šutimo na ovo.”