Treba li prekinuti dobrovoljni namaz zbog džanâze?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor: Madžmû`-ul-Fatâwâ (17/158-159)

Pitanje: Treba li prekinuti dobrovoljni namaz zbog džanâze? Treba li prekinuti dobrovoljni namaz kada se pozove na obavezni namaz?

Odgovor: Allâhov poslanik  je rekao:

إِذَا أُقِيمَتِ الصَّلاَةُ فَلاَ صَلاَةَ إِلاَّ الْمَكْتُوبَةُ

“Kad se prouči Iqâmah, nema namaza osim propisanog.” (Muslim 710)

Čini se da dobrovoljni namaz jedino treba prekinuti zbog obaveznog namaza – a zbog džanâze ne. Ne predstavlja međutim problem prekinuti ga zbog džanâze, jer se prekida u ispravne svrhe.

Isto važi za onoga ko prekine dobrovoljni Tawâf da bi klanjao džanâzu. Bolje je međutim ne prekidati ga.

Ukoliko se pozove na obavezni namaz dok obavljaš dobrovoljni, učenjaci imaju različita mišljenja o tome. Neki učenjaci kažu da se namaz mora prekinuti u svakom slučaju. Drugi kažu da ga ne treba prekidati ukoliko je ostalo toliko malo da se može stići na početni Takbîr.

Ispravan stav je da skratiš namaz i da ga dovršiš ukoliko se pozove na obavezni namaz dok si na drugom rekatu, a ukoliko si na prvom rekatu – bolje je prekinuti ga. Dokaz za to su riječi Allâhovog poslanika :

مَنْ أَدْرَكَ رَكْعَةً مِنَ الْعَصْرِ قَبْلَ أَنْ تَغْرُبَ الشَّمْسُ فَقَدْ أَدْرَكَ الْعَصْرَ

“Ko stigne obaviti jedan rekat Ikindije prije zalaska sunca – stigao je na Ikindiju” (al-Bukhârî 579 i Muslim 608)

Onaj ko klanja dobrovoljni namaz i stigne na cijeli rekat prije nego što bude postojao ispravan razlog da ga prekine, stigao je na namaz tokom dozvoljenog vremena. Stoga važi ovaj zakon, ali kao što je rečeno – treba nastojati da ga skrati. Dio obaveznog namaza je ipak bolji od dijela dobrovoljnog.