Traženje pomoći od nevjernika

Traženje pomoći od nevjernika

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Danas postoje studenti koji govore da traženje pomoći od mušrikâ spada u Muwâlah prema njima i da je to Kufr (nevjerstvo), jer je traženje pomoći od nevjernika Kufr. Da li je ovo pitanje Idžtihâda ili pitanje na kojem se zasniva Walâ wa Barâ’?

Odgovor: Ovo je govor neuke osobe koja ne zna šta priča. Traženje pomoći od njih u potrebi i nuždi nije Muwâlah. To je poslovna stvar, kao kada od njih kupujemo oružje i druge stvari i produkte. Radi se dakle o razmjeni uslugâ. To nije Muwâlah. Muwâlah je ljubav. Mi od njih uzimamo pomoć iako ih ne volimo. Mi to isključivo radimo iz nužde, a oni pored toga zarađuju na tome. Oni nam to naplaćuju. Ne pomažu nam besplatno, nego nam to naplaćuju. To je dakle poslovna stvar, a nije Muwâlah.

Musliman je dužan da se boji Allâha, da ne priča bez znanja, da ne izdaje fetve bez znanja i da se ne suprotstavlja učenjacima. Ovo nije pitanje Idžtihâda, nego je zasnovano na dokazima. Sve dok postoji dokaz za neku stvar, ona je jasna. Ovo nije pitanje Idžtihâda gdje se samo radi o tome da se dođe do zaključka. Ovo je, kao što je rečeno, stav sa dokazom.

Neznalica je, kao što sam rekao, dužan da šuti i to prije svega kada su u pitanju ove važne stvari. On u njih ne smije ulaziti sa nagađanjima ili neznanjem i činiti Takfîr. Ova osoba čini Takfîr, والعياذ بالله. To se samo vraća na njega i njegovo je stanje kritično. Nije dakle čovjeku dozvoljeno nagađati kada su ove stvari u pitanju, pričati o Allâhu bez znanja i optuživati učenjake.