Tawassul preko Awlijâ’, posjećivanje mezarja i žrtvovanje mrtvima

Tawassul preko Awlijâ’, posjećivanje mezarja i žrtvovanje mrtvima

Autor: al-Ladžnah ad-Dâ’imah

Izvor: Fatâwâ al-Ladžnah ad-Dâ’imah (1/509/3627)

Pitanje: Koji su propisi za slijedeće: Korištenje Awlijâ’ (pobožnih ljudi) kao sredstvo za liječenje od bolesti, posjećivanje mezarja, zaklinjanja da će se žrtvovati mrtvima i proslavljanje rođendanâ Awlijâ’?

Odgovor: Zabranjeno je smatrati Walijj (pobožnoga čovjeka) sredstvom za liječenje od bolesti, govoreći na primjer: “O Allâhu, izliječi moga pacijenta čašću toga i toga Walijj”. Ovo je zato što to može dovesti do Širka, i zato što je to uvedena vrsta Tawassula koja nema osnovu u Šarî`ah. Na primjer je veliki Širk reći: “O Imâm aš-Šâfi`î, izliječi moga pacijenta”.

Sunnah je posjetiti mezarja da bi se podsjećalo na smrt, izvukla pouka, i uputila dova Allâhu da oprosti mrtvima i da im se smiluje. Međutim, posjećivanje mezarja da bi se dobio berićet od njihovih stanovnika i od njih tražila pomoć za potrebe i otklanjanje nevolja je veliki Širk, koji njegovoga počinioca izvodi iz okvira Islâma – da nas Allâh sačuva od ovoga.

Zaklinjanja da će se žrtvovati mrtvima ili žrtvovanje njima bez zaklinjanja je takođe veliki Širk. Allâh سبحانه وتعالى kaže:

وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ

“Gospodar tvoj zapovijeda da samo Njemu robujete” (17:23)

Allâh سبحانه وتعالى takođe kaže:

وَمَنْ يَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ لَا بُرْهَانَ لَهُ بِهِ فَإِنَّمَا حِسَابُهُ عِنْدَ رَبِّهِ ۚ إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الْكَافِرُونَ

“A onaj koji se, pored Allâha, moli drugom bogu, bez ikakva dokaza o njemu, pred Gospodarom svojim će račun polagati, i nevjernici se neće spasiti.” (23:117)