“Takfîr” Šajkha Rabî` na Sajjida Qutba

“Takfîr” Šajkha Rabî` na Sajjida Qutba

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: 

Pitanje: Zar za Sajjida Qutba ne važi da je umro kao monoteista i musliman i da mu treba klanjati Džanâzu i moliti da mu bude oprošteno, a ne ostavljati klanjanje Džanâze njemu zbog njegovih manjih ili većih grijeha?

Odgovor: Ja neću spriječavati onoga ko klanja Džanâzu za njega i onoga ko moli za milost za njega, ali se kunem Allâhom da ja lično za njega neću klanjati Džanâzu nakon što sam ga spoznao. Kunem se Allâhom da ja nikada neću moliti za njega niti za milost za njega. Po meni za njega važi isto što i za Rawâfidh (Šije). On je posjedovao vjerovanje Rawâfidh, Hulûl, Wahdat-ul-Wudžûd i druge stvari.

Mi se međutim bojimo Allâha i ne govorimo da je on nevjernik – ali se kunem Allâhom da se u njegovim knjigama nalazi mnogo teškoga Kufra (nevjerstva). Osuđivati se moraju i onî koji šire njegove knjige, te onî koji ga brane i osnivaju metodologije da bi stali u njegovu odbranu. Ovakvi brane ogromne zablude. Sajjid Qutb se nije pokajao tokom svoga života. Ne postoji ništa što potvrđuje njegovo pokajanje, a čak i da se pokajao – obavezno je boriti se protiv ovih knjiga, upozoravati protiv njih i objašnjavati zabludu koju one sadrže.

ar-Râzî se pokajao. al-Ghazâlî se pokajao. To je takođe učinio i Ibn `Aqîl. Mnogi od Ahl-ul-Bid`a su se pokajali, ali je uprkos tome borba protiv njihovih ideologija, metodologija i knjiga trajala i traje do dan danas. Imâmi Ahl-us-Sunnah nisu šutjeli o zabludama i tragovima koje su ovi za sobom ostavili u svojim knjigama i Ummetu. Knjige Sajjida Qutba su ostavile destruktivne tragove među omladinom Ummeta. Stoga se obavezno boriti i upozoravati protiv njegovih knjiga.