Takfîr koji je danas raširen nema veze sa Islâmom

Govornik: `Allâmah `Abdullâh bin `Abdir-Rahmân al-Ghudajjân

Izvor:

 

Pitanje: Ja sjedim sa nekim ljudima koji govore da su veliki učenjaci nevjernici jer podržavaju mušrike i njihovi su saveznici, te tome podučavaju i na taj način odgajaju omladinu. Ovdje se posebno misli na fetve koje zabranjuju atentate eksplozivima u nevjerničkim zemljama. Kako vi pobijate ovu šubhu?

Odgovor: Takfîr kao prvo nije laka stvar. Tako Allâh جَلَّ وَعَلَا čini Takfîr prema svojstvima a ne na pojedince. Isto važi i za ostale propise. Naći ćete kako se propisi u Qur’ânu primjenjuju na svojstva. Zbog toga Allâh جَلَّ وَعَلَا kaže:

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ

“A oni što ne sude prema onome što je Allâh objavio, oni su baš nevjernici” (5:44)

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

“Oni koji ne sude prema onome što je Allâh objavio baš su zulumćari” (5:45)

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

“Oni koji nisu sudili prema onome što je Allâh objavio – baš su prema Allahu buntovni” (5:47)

فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا

“I, tako Mi Gospodara tvoga, oni neće vjerovati dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate, a potom u dušama svojim tegobe ne osjete za ono što si odredio i sasvim se ne predaju!” (4:65)

Takfîr dakle nije laka stvar. Kada osoba čuje da se priča o Takfîru na pojedinca i da to spada u principe Ahl-us-Sunnah wal-Džamâ`ah – neka zna da nije dozvoljeno činiti Takfîr na pojedinca. U redu je međutim to činiti prema svojstvima i reći da za onoga ko čini to i to važi to i to. Takfîr na pojedinca dakle nije dozvoljen. Takfîr koji je danas raširen nema u stvari nikakve veze sa Islâmom.