Takfîr je zadatak učenjakâ

Takfîr je zadatak učenjakâ

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: 

Pitanje: U Francuskoj postoji mjesto gdje omladina čini Takfîr na ljude, a njihov argument je da neznanje nije opravdanje i oni govore da nikada nikoga neće opravdati zbog neznanja. Šta im savjetujete po ovome pitanju?

Odgovor: Takfîr jedino čine učenjaci. Takfîr jedino čine učenjaci koji imaju znanje o uzrocima Takfîra. Nije dozvoljeno da Takfîr čine svi, kao na primjer neznalice, oni koji misle da imaju znanje i posjednici strastî. Oni to ne smiju činiti. Oni ne smiju činiti Takfîr bez znanja. Oni ne smiju činiti Takfîr iz strasti, na način da čine Takfîr na nekoga koga mrze ili na nekoga ko ne pripada njihovoj grupi. To nije dozvoljeno. To je zabranjeno والعياذ بالله. Propis Takfîra je ispravan tek kada osoba učini nešto što poništava Islâm pa mu sudija presudi otpadništvom. Nije dakle svakome dozvoljeno da čini Takfîr.

Možeš međutim upozoravati. Dozvoljeno je upozoravati ljude protiv ovih stvari i savjetovati ih. Što se presuđivanja Kufrom (nevjerstvom) tiče, to nije dozvoljeno. Kada nekome presudiš Kufrom postaje ga obavezno pogubiti, njegova žena se razvodi od njega, on ne naslijeđuje od svoje rodbine niti oni od njega a novac završava u trezoru muslimana. To drugim riječima prouzrokuje mnoge stvari. Zar ćeš ti kao neznalica izbaciti osobu iz okvira Islâma ili postupati na ovaj način jer je on tvoj neprijatelj ili pripadnik druge grupe? To nije dozvoljeno.