Tada se musliman može specijalizirati u dunjalučkim naukama

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Smatrate li da se čovjek treba specijalizirati u dunjalučkim umjesto u islamskim naukama ukoliko nastavi tražiti islamsko znanje u masdžidima – ili se musliman isključivo treba specijalizirati na islamskim akademskim studijama?

Odgovor: Svakome muslimanu je obavezno poznavati svoju vjeru. Svakome muslimanu je obavezno poznavati svoju vjeru, kada su u pitanju neophodne stvari vezane za nju. Što se tiče specifičnih stvari van okvira islamskih stubova, kao što su stvari vezane za trgovinu, brak, razvod i tako dalje – to ovisi o interesu pojedinca. On međutim treba ući u te stvari nakon što savlada osnove vjere. Nakon toga će izabrati stvari za koje smatra da će se u njima najviše isticati – u oblastima Fiqha, medicine, tehnike, industrije ili nečega drugoga što je od koristi muslimanima.

Rob međutim prije svega mora poznavati svoju vjeru; mora znati kako će obožavati svoga Gospodara, kako će ispraviti svoju `Aqîdu, kako će obavljati namaz, kako će platiti Zakâh, kako će postiti, kako će obaviti Hadždž i `Umru. Nakon što savlada ove stvari, može se specijalizirati u onome što ga zanima. Allâh je ljude stvorio sa različitim interesima, što spada u Allâhovu سبحانه وتعالى mudrost. Kada bi svi bili zainteresovani za istu profesiju, druge bi nestale. Svako dakle treba izabrati ono što ga privlači i u čemu će biti produktivan. Nema međutim sumnje da je najbolje specijalizirati se u vjerskim stvarima, a ukoliko uz dunjalučke studije dodatno može studirati kod učenjaka i u masdžidima – to je dobra stvar.