Svrha Zakât-ul-Fitra

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Kome je obavezan Zakât-ul-Fitr i da li mi ga je dozvoljeno dati najbližim siromasima?

Odgovor: Ukoliko misli na to ko ga je obavezan dati, to jeste izdvojiti – to je obavezno svakome muslimanu, mlađem i starijem, slobodnome i robu, muškoga i ženskoga pola.

Ukoliko međutim misli na to kome je obavezno dati Zakât-ul-Fitr, to jeste ko ga treba primiti, to su siromasi – da bi imali i da ne bi bili u potrebi da prose na dan Bajrama, te na taj način bili kao bogati koji ne traže hranu u tome danu. Zbog toga je Ibn `Abbâs رضي الله عنهما rekao:

فَرَضَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم زَكَاةَ الْفِطْرِ طُهْرَةً لِلصَّائِمِ مِنَ اللَّغْوِ وَالرَّفَثِ وَطُعْمَةً لِلْمَسَاكِينِ مَنْ أَدَّاهَا قَبْلَ الصَّلاَةِ فَهِيَ زَكَاةٌ مَقْبُولَةٌ وَمَنْ أَدَّاهَا بَعْدَ الصَّلاَةِ فَهِيَ صَدَقَةٌ مِنَ الصَّدَقَاتِ

“Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم propisao je Zakât-ul-Fitr kako bi se postač očistio od lošega, bestidnoga govora i besposlica – i kako bi se nahranili siromasi. Ko ga da prije (Bajram) namaza, to će mu biti prihvaćeno kao Zakâh, a ko ga da nakon namaza – to će u tome slučaju biti obična Sadaqah.” (Abû Dâwûd 1609 i Ibn Mâdžah 1827)