Svrha postojanja meleka

Autor: Šajkh Muhammad bin `Abdil-Wahhâb al-`Aqîl

Izvor: al-Malâ’ikah al-Muqarrabûn, strana 101-102

Allâh سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى je stvorio meleke i povjerio im veliki posao, kako u gornjem svijetu – tako i u donjem. Dao im je kao zadatak mnoge i velike vrste `ibâdetâ koji su prikladni njihovoj ogromnoj tjelesnoj snazi koju im je Allâh podario. Allâh ih je naime stvorio za ovaj `ibâdah.

Da bi i na nebesima i na zemlji vladao red i mir, Allâh je meleke zaštitio od grijeha, pa se čini da su naredbe koje oni primaju univerzalne naredbe, kojima se ne može suprotstavljati. Ovo međutim ne važi za ljudske i džinnske propise. Oni koji su pokorni nagrađuju se, dok se oni koji to nisu kažnjavaju – ako Allâh to hoće. Tekstovi iz Šerijata dokazali su da su meleki zaštićeni od grijeha. U njih spadaju Njegove تَعَالَى riječi:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

“O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allâh zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.” (66:6)

Ibn Kathîr رَحِمَهُ اللهُ je rekao:

“Meleki su Allâhovi časni robovi. Oni su kod njega u uzvišenim prebivalištima. Oni prema Njemu imaju ekstremnu poslušnost u govoru i djelu. Oni ništa ne učine prije njegove naredbe, niti se suprotstavljaju onome što im On naredi.” (Tafsîr al-Qur’ân al-`Adhîm 3/176)

Iz Tekstova je jasno da je Allâh عَزَّ وَ جَلَّ melekima povjerio `ibâdah i velike zadatke, kao i da ih je On zaštitio od neposlušnosti prema Njemu. Ovo je, a Allâh zna bolje, značenje Njegovih تَعَالَى riječi:

عِبَادٌ مُكْرَمُونَ

“A meleki su samo robovi poštovani.” (21:26)

as-Sujûtî je spomenuo da je al-Qâdhî rekao da su učenjaci saglasni o tome da su svi meleki zaštićeni od grijeha i faktora koji bi mogli spustiti njihov visoki položaj. (al-Habâ’ik, strana 252-253)