Svjetsko prvenstvo tokom Ramadhâna

Svjetsko prvenstvo tokom Ramadhâna 

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Šta vi savjetujete omladini i studentima koji prate svjetsko prvenstvo koje se igra tokom zadnje trećine noći? Utakmice će se igrati i u Ramadhânu, u vrijeme kada se klanjaju Jacija i Teravija.

Odgovor: Muslimani su se dužni kloniti glupostî i igarâ, a posvetiti se činjenju `ibâdeta Allâhu عز وجل. Ne trebaju gubiti svoje vrijeme na utakmice, gluposti i igre – a posebno ne tokom blagoslovljenoga mjeseca Ramadhâna. Ovo je dužnost muslimanâ generalno, a posebno kada je u pitanju omladina. Nekima od njih se sviđaju utakmice, koje, ne samo da su beskorisne, nego su i štetne – jer je to gubljenje vremena.

Kako čovjek može gubiti svoje dragocjeno vrijeme na utakmice, posebno u ovome veličanstvenome vremenskome periodu dok je Ramadhân? To je ogroman gubitak. Ova se prilika neće ponovo ukazati. Oni sa time moraju prestati i posvetiti se činjenju `ibâdeta Allâhu عز وجل, posebno u mjesecu Ramadhânu. Čovjek treba iskoristiti svoje dragocjeno vrijeme u pokornosti Allâhu i obavljanju noćnih namaza. To je ono što mu je naređeno i što će ostati sačuvano kod Allâha عز وجل.