Svima je obavezno proučiti sûru al-Fâtihah

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

 

Pitanje: Allâhov poslanik صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ je rekao:

لاَ صَلاَةَ لِمَنْ لَمْ يَقْرَأْ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ

»Nema namaza onaj ko ne prouči sûru al-Fâtihah« (al-Bukhârî 756 i Muslim 394)

ili kako je rekao Allâhov poslanik صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ. Da li je namaz onoga ko klanja za imamom nevažeći ako ne prouči sûru al-Fâtihah, posebno na Sabahu?

Odgovor: Svima je obavezno proučiti sûru al-Fâtihah, na osnovu riječi Allâhovog poslanika صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

لاَ صَلاَةَ لِمَنْ لَمْ يَقْرَأْ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ

»Nema namaza onaj ko ne prouči sûru al-Fâtihah« (al-Bukhârî 756 i Muslim 394)

ali ako osoba koja klanja za imamom propusti stojanje i dođe dok je imam na Rukû`-u, to mu je dovoljno za rekat, a sva hvala pripada Allâhu. Isto važi i u slučaju da je zaboravi proučiti ili mu nije poznat propis; njegov namaz je ispravan jer je šerijatski opravdan. Allâhov poslanik صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ je opravdao Abû Bakru رَضِيَ ٱللَّٰهُ عَنْهُ‎ kada je došao dok je imam bio na Rukû`-u, pa je učinio Rukû` prije nego što se priključio u saff i u tom stanju prišao saffu. Allâhov poslanik صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ mu nije naredio da naklanja, nego mu je rekao:

زَادَكَ اللَّهُ حِرْصًا وَلاَ تَعُدْ

»Allâh ti povećao žudnju za dobrom. Nemoj to ponoviti.« (al-Bukhârî 783)

Što znači: Nemoj činiti Rukû` prije nego što se priključiš u saff, nego se strpi dok ne dođeš u saff. Nije mu dakle naredio da naklanja rekat, što ukazuje na to da je onaj ko dođe dok je imam na Rukû`-u ili prilikom Rukû`-a opravdan što nije proučio sûru al-Fâtihah, jer to vremenski nije bilo moguće. Isto važi i ukoliko mu nije poznat propis ili je zaboravi proučiti; njegov namaz je ispravan.

Što se međutim tiče imama, on je mora proučiti i ta obaveza ne spada sa njega. Isto važi i za onoga ko klanja sam; mora je proučiti, a ako je zaboravi na bilo kojem rekatu, klanjat će rekat umjesto rekata na kojem je zaboravio proučiti sûru al-Fâtihah i učiniti Sudžûd as-Sahû.