Sve je stvoreno Allâhovim govorom

Sve je stvoreno Allâhovim govorom

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: Qurrat-ul-`Ajnajn bi Tawdhîh Ma`ânî `Aqîdat-ir-Râzijjajn, strana 18

Allâhov govor je jedno od Allâhovih svojstava. Njegova sposobnost, volja, sluh, vid, stvaranje i opskrbljivanje spadaju u Njegova imena i svojstva koja nisu slična (imenima i svojstvima) stvorenja. Allâh تبارك وتعالى priča kada On želi i kako On želi. Njegov govor se ne treba uspoređivati, zamišljati, negirati ili iskrivljavati. Allâh je pričao i uvijek će pričati:

 قُل لَّوْ كَانَ الْبَحْرُ مِدَادًا لِّكَلِمَاتِ رَبِّي لَنَفِدَ الْبَحْرُ قَبْلَ أَن تَنفَدَ كَلِمَاتُ رَبِّي وَلَوْ جِئْنَا بِمِثْلِهِ مَدَدًا

“Reci: ‘Kad bi more bilo mastilo da se ispišu riječi Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i riječi Gospodara moga, pa i kad bismo ga proširili morem poput njega’.” (18:109)

وَلَوْ أَنَّمَا فِي الْأَرْضِ مِن شَجَرَةٍ أَقْلَامٌ وَالْبَحْرُ يَمُدُّهُ مِن بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ مَّا نَفِدَتْ كَلِمَاتُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

“Da su sva stabla na Zemlji pisaljke, a more, uz pomoć još sedam mora, tinta, ne bi se ispisale Allâhove riječi,  Allâh je, uistinu, Silan i Mudar.” (31:27)

Allâh  تبارك وتعالى je stvorio ova stvorenja kao što su nebesa, zemlja, meleki, džinni, ljudi, drveće, kamenje, more, rijeke, ribe i sve ostalo Svojim govorom:

إِنَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرَادَ شَيْئًا أَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ

“kada nešto hoće, On samo za to rekne: “Budi!” – i ono bude.” (36:82)