Sve grupe moraju sarađivati na ovaj način

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (umro 1420)

Izvor:

 

Pitanje: Neki te citiraju iz aš-Šajbânîjeve knjige “Hajât-uš-Šajkh al-Albânî” i ukratko kažu da Šajkh al-Albânî dozvoljava političke stranke i ulazak u njih. Ono što mi međutim znamo o tebi je suprotno tome.

Odgovor: Slažem se da svaka grupa treba da obavlja dužnost za koju je specijalizovana. Slažem se s tim i nikad ne govorim drugo. Navest ću vrlo jednostavan primjer toga. Ja ne osuđujem postojanje grupe muslimana koja trenira muslimane u sportu – sve dok je obuka u okvirima islâma. To je nekima dužnost. Ukoliko neki to čine, drugi ne moraju. Isto važi i za druge nauke koje ljudi kao mi ne znaju. Sve ove grupe međutim moraju živjeti u krugu Qur’âna i Sunneta. Ne smije biti razilaženja unutar temelja na kojem se gradi čast islâma. Ja to uvijek naglašavam. To je dakle jedna stvar, a sektaško grupiranje gdje je svako privržen svojoj sekti pa to rezultira u još goroj mržnji i podjeli je nešto sasvim drugo.

Pitalac: Kada sam to čuo, rekao sam da vi mislite da svako obavlja svoju dužnost; političari pišu o politici, ekonomisti pišu o ekonomiji i tako dalje – sve dok se ne osnuje islamska država.

al-Albânî: Islamska država se ne može osnovati bez ovih specijalizacija, dakle ne sektaštvom.