Suživot sa ljudima koji ne klanjaju

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Jemenac sam i družim se, jedem i pijem sa jemencima – kao što sam sa njima i u braku. Da li mi je to dozvoljeno, uzimajući u obzir da oni ne klanjaju i puše – a ja sam prinuđen da živim sa njima, jer sam izbjeglica.

Odgovor: Nema sumnje da je onaj ko ne klanja otpadnik od islama (Murtadd) i nevjernik. Vladar mu je dužan narediti da se vrati u islam i počne klanjati. Ukoliko on to učini – cilj je postignut, a ukoliko to odbije učiniti – obavezno ga je pogubiti. Samim time što je ostavljanje namaza otpadništvo, to spada u najveće grijehe – te stoga suživot sa takvim ljudima podrazumijeva da čovjek odobrava jedan od najvećih grijeha. Nije dozvoljeno živjeti sa onima koji su ustrajni u grijesima – pogotovo ukoliko je u pitanju grijeh koji osobu izvodi iz okvira islama.

Što se tiče njegove neophodnosti da živi sa njima, ona prestaje gdje god se on morao nastaniti – makar to bilo u šatoru u pustinji. On dakle ne smije živjeti sa ljudima koji čine ovaj veliki grijeh. Allâh سبحانه وتعالى je rekao:

وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللَّهِ يُكْفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَأُ بِهَا فَلَا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتَّىٰ يَخُوضُوا فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ ۚ إِنَّكُمْ إِذًا مِّثْلُهُمْ

On vam je već u Knjizi objavio: “Kada čujete da su Allâhove riječi predmet poricanja i izrugivanja, ne sjedite s onima koji to čine dok ne stupe u drugi razgovor, inače, bit’ ćete kao oni.” (4:140)

To znači da ćete postati kao oni ukoliko ste sa njima dok čine ove grijehe. Stoga je on dužan tražiti drugo mjesto prebivališta – da bi mogao živjeti daleko od ovakvih.