Šutnja studenata o novotarima i njihovim imenima

Šutnja studenata o novotarima i njihovim imenima

Govornik: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Video možete pogledati OVDJE

Pitanje: Da li je za nas studente prikladno da šutimo o novotarima i da jednostavno odgajamo studente i omladinu shodno manhadžu Selefa, bez spominjanja imenâ novotarâ?

Odgovor: Tako mi Allâha, oni trebaju biti spomenuti po njihovim osobinama i imenima ukoliko postoji potreba za tim.

Ukoliko osoba na sebe preuzme ulogu takozvanoga vođe Ummeta i omladine, a odvlači ih prema neistini – u slučaju potrebe treba navesti njegovo ime.

Navesti ću vam primjer Selefije iz Egipta koji je držao predavanja i spominjao stvari generalno, bez ulaska u detalje – a njegovi studenti ga nisu razumjeli. Kada je otvoreno počeo upozoravati protiv grupa u zabludi i pojedinaca, navodeći njihova imena – studenti su mu rekli: “O Šajkh, zašto nas ovo nisi naučio od početka?”

On je rekao: “Držao sam vam mnoga predavanja o ovome” – Oni su rekli: “Tako mi Allâha, mi te nismo razumjeli. Studirali smo knjige o raznim grupama u zabludi, neke od njih smo i memorisali, ali se u njima nisu nalazila imena zabludjelih grupa ovoga vremena, kao što su al-Ikhwân al-Muslimûn, Džamâ`at-ut-Tablîgh i druge. Mi nismo shvatili da su ovi pojedinci novotari sve dok nismo učili o njima i shvatili potrebu za spominjanjem njihovih imenâ”.

الحمد لله – Mnogi učenjaci koji nisu spominjali njihova imena su počeli da ih javno spominju, a ovo je obavezno.

Ukoliko ne postoji realna opasnost, u redu je da se ne spominju njihova imena. Ukoliko međutim opasnost postoji, a ove zabludjele grupe odvlače omladinu i iskorištavaju ih u borbi protiv Ahl-us-Sunnah – tada je neophodno navesti njihova imena i prema njima nema poštovanja.

Postoje onî koji govore: “Uđi u vatru Ibn `Uthajmîn i ostani u njoj – ti i oni koji te slijede!” Ovako oni gledaju na učenjake, smatraju ih nevjernicima. Ovi ljudi su Khawâridž, i ekstremno su podmukli. Molimo Allâha za zdravlje.