Šutnja o sljedbenicima novotarija je jedna od najvećih prevara protiv Muslimanâ

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Da li je uzdržavanje od pobijanja sljedbenika novotarija, prikrivanje njihovih laži i branjenje njih prevara protiv Muslimanâ?

Odgovor: To je najveća vrsta prevare protiv muslimanâ. Šutnja o sljedbenicima novotarija i uzdržavanje od objašnjavanja njihovih novotarija je prevara protiv muslimanâ. Ukoliko ih oni pored toga još i hvale i uzdižu, to je još gore i veće zlo, والعياذ بالله.

Onima koji posjeduju znanje je dakle obavezno da objašnjavaju novotarije i uvedene stvari u vjeru. Oni moraju zabranjivati novotarije i upozoravati protiv novotarija i ne smiju šutjeti. Šutnja o tome je skrivanje istine:

إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنزَلْنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالْهُدَىٰ مِن بَعْدِ مَا بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتَابِ ۙ أُولَٰئِكَ يَلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا وَأَصْلَحُوا وَبَيَّنُوا فَأُولَٰئِكَ أَتُوبُ عَلَيْهِمْ ۚ وَأَنَا التَّوَّابُ الرَّحِيمُ

“One koji budu tajili jasne dokaze koje smo mi objavili, i Pravi put nakon što smo ga u Knjizi ljudima označili, Allâh će prokleti, a prokleti će ih i oni koji proklinju. Izuzeti će se oni koji se pokaju i poprave, i to javno ispolje; takvima ću Ja oprostiti, jer Ja sam Taj Koji prima pokajanje i milostiv sam.” (2:159-160)

Muslimanu koji posjeduje znanje nije dozvoljeno da šuti o novotarijama i greškama i da to ne objašnjava ljudima, jer će ljudi njegovu šutnju koristiti kao dokaz i reći: “Da to nije bilo dozvoljeno i da je bilo zabranjeno, taj i taj učenjak ne bi šutio dok je to gledao”.