Šutnja o Ahl-ul-Bid`a iz interesa

Govornik: `Allâmah Zajd bin Muhammad al-Madkhalî (umro 1435)

Izvor: al-Adžwibah al-Atharijjah `an-il-Masâ’il al-Manhadžijjah, strana 107

Pitanje: Spada li u manhadž Selefa šutnja o daijama Ahl-ul-Bid`a da bi se postigle izvjesne koristi? Spada li u manhadž Selefa da se ne čini Tabdî` na novotara niti da se upozorava protiv njega da bi se postigle izvjesne koristi?

Odgovor: Šutnja o Ahl-ul-Bid`a sa svrhom postizanja izvjesnih koristi ne spada u manhadž Selefa, jer širenje novotarija u društvu uništava građane. Nema sumnje da otklanjanje štete ima prednost nad postizanjem koristi. Takođe nije dozvoljena šutnja o novotarijama novotara. Šutnja o njima šteti društvu. Njegove novotarije se moraju spomenuti. Mora se upozoravati protiv njih iz dobronamjernosti prema muslimanima. Sve to naravno ovisi o materijalnim i imaterijalnim sposobnostima za to. Allâhov poslanik  je rekao:

مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أَضْعَفُ الإِيمَانِ

“Ko od vas vidi neko zlo, neka ga ukloni rukom, a ako ne može, neka ga osudi jezikom, a ako ne može, neka ga prezire srcem – a to je najslabiji îmân.” (Muslim 49)

Dozvoljavanje širenja novotarija i šutnja o pozivačima na njih je način puštanja zla da ostane nepromijenjeno. To nije dozvoljeno u islamskom propisu koji je Allâhov poslanik ﷺ prenio od Allâha.