Suština Islâma

Suština Islâma

Autor: al-Ladžnah ad-Dâ’imah

Izvor: Fatâwâ al-Ladžnah ad-Dâ’imah (1/83/1988)

Pitanje: Šta je suština Islâma?

Odgovor: Suština Islâma je jasno definisana u odgovoru koji je dao Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم kada ga je Džibrîl عليه السلام upitao o Islâmu. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

الإِسْلاَمُ أَنْ تَشْهَدَ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ وَتُقِيمَ الصَّلاَةَ وَتُؤْتِيَ الزَّكَاةَ وَتَصُومَ رَمَضَانَ وَتَحُجَّ الْبَيْتَ إِنِ اسْتَطَعْتَ إِلَيْهِ سَبِيلاً

“Islâm je da svjedočiš da nema drugoga boga osim Allâha i da je Muhammad Allâhov poslanik, da obavljaš namaz, da daješ Zakâh, da postiš Ramadhân, i da obaviš Hadždž posjećujući Ka`bu, ako to budeš u stanju.”

                  (Muslim 8, at-Tirmidhî 2610, an-Nasâ’î 4990, Abû Dâwûd 4695, Ibn Mâdžah 63, i Ahmad 1/27)

Islâm takođe znači vjerovati u Allâha, Njegove meleke, Knjige, poslanike, Sudnji Dan i Qadr (određenje), bilo ono dobro ili loše. U (Islâm) takođe spada i Ihsân, što znači obožavati Allâha kao da Ga vidiš, jer iako Ga ne vidiš, On vidi tebe. Generalni pojam Islâma podrazumijeva vjerovanje u sva ova vjerska pitanja. Ovo je zasnovano na âjah u kojem Allâh سبحانه وتعالى kaže:

إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ

“Vjera je kod Allâha, doista, Islâm! (3:19)

To je takođe zasnovano na hadîthu u kojem je poslanik صلى الله عليه وسلم dao odgovore Džibrîlu kada ga je on upitao o Islâmu, Îmânu i Ihsânu. U ovome hadîthu je poslanik صلى الله عليه وسلم rekao svojim ashabima da mu je Džibrîl postavio ova pitanja da bi ih podučio njihovoj vjeri. Stoga postaje jasno da istinski Islâm u stvari znači potčiniti se Allâhovim naredbama i javno i tajno, izbjegavajući istovremeno ono što je On zabranio.