Sunneti Džume namaza

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

 

Pitanje: Ima li Džuma namaz sunnete prije ili poslije njega?

Odgovor: Džuma nema pritvrđene sunnete prije nje, pa neka klanja ono što mu je Allâh olakšao da klanja; dva, četiri ili više rekata – na osnovu govora Allâhovog poslanika :

مَنِ اغْتَسَلَ ثُمَّ أَتَى الْجُمُعَةَ فَصَلَّى مَا قُدِّرَ لَهُ ثُمَّ أَنْصَتَ حَتَّى يَفْرُغَ مِنْ خُطْبَتِهِ ثُمَّ يُصَلِّيَ مَعَهُ غُفِرَ لَهُ مَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْجُمُعَةِ الأُخْرَى وَفَضْلَ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ

»Ko se okupa petkom, potom dođe na Džumu, klanja koliko može i ne progovori sve dok se khutbah ne završi, zatim klanja Džumu, biće mu oprošteni grijesi između dvije Džume, i još tri dana.« (Muslim 857)

Allâhov poslanik dakle nije spomenuo određen broj, nego je rekao:

صَلَّى مَا قُدِّرَ لَهُ

»klanja koliko može«

Ovo ukazuje na to da klanja onoliko koliko mu je Allâh odredio da klanja; da preda Salâm jednom, dvaput, tri, četiri ili više puta – sve dok se imam ne pojavi. Kada se imam pojavi on prestaje klanjati i čeka početak khutbe, da bi je bez progovora slušao.

Džuma ima pritvrđene sunnete poslije nje; dva ili četiri rekata. Potpunije je klanjati četiri, a dovoljno dva rekata. Bolje je dakle klanjati četiri rekata, na osnovu govora Allâhovog poslanika :

مَنْ كَانَ مِنْكُمْ مُصَلِّيًا بَعْدَ الْجُمُعَةِ فَلْيُصَلِّ أَرْبَعًا

»Kada neko od vas klanja nakon Džume, neka klanja četiri rekata« (Muslim 881)

a u drugoj predaji

إِذَا صَلَّيْتُمْ بَعْدَ الْجُمُعَةِ فَصَلُّوا أَرْبَعًا

»Kada klanjate nakon Džume, klanjajte četiri rekata« (Muslim 881)

A ako bi nakon Džume otišao kući, Allâhov poslanik bi kod kuće klanjao dva rekata, što znači da je dovoljno klanjati dva, a bolje četiri rekata.