Suđenje na američkome sudu u nuždi

Govornik: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î

Izvor:

Pitanje: Koji propis važi da se čovjeku sudi na američkome sudu u nuždi?

Odgovor: Ukoliko ste u nuždi i jedino možete dobiti vašu imovinu preko njih, u tome slučaju je to u redu. Ukoliko međutim želite da vam oni sude a ne učenjaci, to je u tome slučaju Kufr (nevjerstvo). Allâh سبحانه وتعالى je rekao:

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ يَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ آمَنُوا بِمَا أُنزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنزِلَ مِن قَبْلِكَ يُرِيدُونَ أَن يَتَحَاكَمُوا إِلَى الطَّاغُوتِ وَقَدْ أُمِرُوا أَن يَكْفُرُوا بِهِ وَيُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُضِلَّهُمْ ضَلَالًا بَعِيدًا

“Zar ne vidiš one koji tvrde da vjeruju u ono što je objavljeno tebi i u ono što je objavljeno prije tebe kako žele da im se pred tâghûtom – lažnim sudijom sudi, iako im je naređeno da u njega ne vjeruju? A šajtân samo želi da ih u veliku zabludu navede.” (4:60)

Da oni to žele znači da je to njihova namjera. Ukoliko želiš svoje pravo, a jedino ga možeš dobiti preko ljudskoga zakona – možeš to učiniti na taj način. Ukoliko međutim želiš da ti oni sude a ne učenjaci, rizikuješ da si uznevjerovao:

أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ ۚ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ

“Zar oni da traže da im se kao u pagansko doba sudi!? A ko je od Allâha bolji sudija narodu koji čvrsto vjeruje?!” (5:50)

فَلَا وَرَبِّكَ لَا يُؤْمِنُونَ حَتَّىٰ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لَا يَجِدُوا فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

“I, tako Mi Gospodara tvoga, oni neće vjerovati dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate, a potom u dušama svojim tegobe ne osjete za ono što si odredio i sasvim se ne predaju!” (4:65)

وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَن يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ ۗ وَمَن يَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا مُّبِينًا

“Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora da, kada Allâh i Poslanik Njegov nešto odrede, po svome nahođenju postupe. A ko Allâha i Njegovoga Poslanika ne posluša, taj je očito zalutao.” (33:36)

To je dakle odgovor; ukoliko si prinuđen da tako dobiješ svoju imovinu a ne želiš da ti sudi Tâghût – u tome slučaju je to u redu. Ukoliko međutim preferiraš njihov sud nad Šerijatom a imaš znanje o Šerijatu i to činiš dobrovoljno – u tome slučaju je to Kufr.