Studiranje kod Salafî Šajkha samo po sebi ne čini osobu Selefijom

Govornik: Šajkh Ahmad bin  `Umar Bâzmûl

Izvor:

Pazite: Neki ljudi koriste studiranje kod Šajkha Ibn `Uthajmîna ili Šajkha Ibn Bâza kao dokaz da je neko Salafî. Ne. Ovo, prema Selefijama, nije upečatljivi znak, nego je znak manhadž osobe – kao i njegovo ponašanje i svjedočenje.

Zbog toga nam se često postavlja pitanje: “Došao nam je čovjek koji tvrdi da je od učenika Šajkha Muqbila; od učenika Šajkha Rabî`; od učenika Šajkha Ibn `Uthajmîna.” Da li je ovo dovoljno? Odgovor je ne. Ne, dok se za njega ne posvjedoči. On može biti, a ovo je poznato, od onih koji su danas naši protivnici. Možda je neko od njih Takfîrî. Možda je neko od njih Takfîrî, iako on sebi pripisuje da je studirao kod Šajkha Ibn `Uthajmîna.

Zbog toga studiranje kod nekoga ne dokazuje da je osoba kao on. Je li ovo jasno? Ovo je korist, pa obratite pažnju na nju.

Pa kada nam dođe `Alî al-Halabî i kaže: “Ja sam od učenika al-Albânîja”, znači li to da je ušao direktno u Džannah? Da ima potpuno znanje? Ne, ovo nije dovoljno, sve dok se ti ne budeš nalazio na manhadžu Selefa na kojem se nalazio al-Albânî رحمه الله تعالى. Ako se razlikuješ od njega, onda nisi njegov – pa makar ti bio uz njega od trenutka kada je počeo predavati do trenutka kada je umro. Ovo ti neće biti dovoljno, jer se učenjaci oslobađaju onih koji se suprotstavljaju (istini). Oni se oslobađaju onih koji se suprotstavljaju (istini). Zbog toga ovo nije dovoljno, pa obratite na to pažnju.