Studenti koji pobijaju Ahl-ul-Bid`ah

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: Bajân mâ fî Nasîhati Ibrâhîm ar-Ruhajlî min al-Khalal wal-Ikhlâl, strana 49

Dr Ibrâhîm ar-Ruhajlî je rekao:

“Pobijanje mora izvršavati učenjak sa duboko utemeljenim znanjem. On mora imati detaljno znanje o pitanju koje se odnosi na pobijanje – gledajući na Šerijatski-zasnovane dokaze, govor učenjaka o tome, dubinu odstupanja neistomišljenika od istine, izvor njegovih sumnji, pobijanja ovih sumnji od strane učenjaka i pouku iz njihovih riječi o temi.” (strana 30)

Ja želim da pobijanje izvršava učenjak sa duboko utemeljenim znanjem i osobinama koje si naveo, međutim nije obavezno da svaki pobijač i pobijanje ispunjavaju ove uslove. Ukoliko bismo mi to zahtijevali od svakog pobijača i pobijanja, propast bi se povećala i preplavila skoro sve u društvu.

Ono što dodatno potvrđuje da ovi uslovi nisu ispravni je da u mnogim islamskim zemljama nećeš naći Salafijjûn sa duboko utemeljenim znanjem. Postoje međutim studenti. Allâh je njima donio korist kada su širili Tawhîd a pobijali Širk, novotarije i mitove.

Moje pitanje Doktoru Ibrâhîmu ar-Ruhajlî je slijedeće: Ukoliko postoji zemlja u kojoj su raširene novotarije i grijesi, a istovremeno nema učenjaka sa duboko utemeljenim znanjem koji ispunjavaju ove uslove, ali postoje studenti koji su čitali “al-Usûl ath-Thalâthah, Kašf-uš-Šubuhât i Kitâb-ut-Tawhîd od Imâma Muhammada bin `Abdil-Wahhâba, “al-Wâsitijjah” i “al-Hamawijjah” od Šajkh-ul-Islâma Ibn Tajmijjah, “`Umdat-ul-Ahkâm” od Imâma `Abdul-Ghanîja al-Maqdisîja ili “Bulûgh-ul-Marâm” od Hâfidha Ibn Hadžara u vrijeme kada su se negirala Allâhova svojstva a bile su raširene novotarije Qadarijjah i Murdži’ah, obožavanje qubûr (grobova), te druge novotarije kao konzumiranje alkohola i ugnjetavanje žena – da li je njima obavezno da osude ove grijehe shodno svome znanju, ili im je svima obavezno da šute zato što nisu učenjaci sa duboko utemeljenim znanjem? Mislim da je odgovor Dr. Ibrâhîma da je na studentima da spriječavaju grijehe shodno svome znanju i kapacitetu. Allâh تعالى je rekao:

وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

“I neka među vama bude grupa ljudi koja na dobro poziva i naređuje dobro i odvraća od zla. To su oni koji su uspjeli.” (3:104)