Student koji ne obavlja namaz u džematu

Student koji ne obavlja namaz u džematu

Govornik: `Allâmah `Abdur-Rahmân bin Nâsir al-Barrâk

Izvor: 

Pitanje: Šta vi mislite o studentu koji ne obavlja namaz sa džematom, a kada se diskutuje o toj temi kaže: “Ja sam sagledao sve dokaze i držim se stava da je namaz u džematu preporučen a nije obavezan”. Da li njega treba kritikovati što ne obavlja namaz u džematu ili ne?

Odgovor: لا حول ولا قوة الا بالله (Nema snage ni moći osim sa Allâhom) لا إله إلا الله (Nema istinskoga boga osim Allâha)

Kako možeš preferirati taj stav? Kako musliman koji je Sunnî može preferirati taj stav? Ako bismo se za svrhu agrumenta i složili da je Sunnah, kako za tebe koji si student i tražiš znanje može biti prikladno da budeš odsutan od ove velike vrline, a ukoliko bi ti se spomenula neka dunjalučka stvar – izađeš da bi je dobio?

Ovo je slično stanju munafiqâ o kojima je poslanik صلى الله عليه وسلم rekao:

لَيْسَ صَلاَةٌ أَثْقَلَ عَلَى الْمُنَافِقِينَ مِنَ الْفَجْرِ وَالْعِشَاءِ، وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِيهِمَا لأَتَوْهُمَا وَلَوْ حَبْوًا

“Najteži namazi za munâfiqe su Sabah i Jacija; a kada bi znali šta je u njima, došli bi na njih pa makar pužući.”

Zatim je rekao:

وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَوْ يَعْلَمُ أَحَدُهُمْ أَنَّهُ يَجِدُ عَظْمًا سَمِينًا أَوْ مَرْمَاتَيْنِ حَسْنَتَيْنِ لَشَهِدَ الْعِشَاءَ

“Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, da jedan od njih zna da će naći debelu mesnatu kost ili dva lijepa papka, prisustvovao bi Jaciji.”

On bi dakle prisustvovao Jaciji kada bi znao da će naći dobro meso.

سبحان الله! Ova osoba ili laže, vara i koristi ovo kao opravdanje – ili ga je Šajtân prevario i učinio da vjeruje da namaz u džematu nije obavezan. Kako on može biti zadovoljan ovim, a ashabi Muhammada صلى الله عليه وسلم su na namaz u džematu dolazili sa čovjekom kojega su dvojica morala držati i pomagati mu da bi došao? Zar se ne stidiš, O studentu? Kažeš da se držiš stava da je to Sunnah, pa ćeš obavljati namaz sa tvojom ženom. Sa njegovom ženom! On obavlja namaz sa svojom ženom; on i njegova žena obavljaju namaz na isti način (kod kuće).