Sticanje poštovanja kod studenata

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

 

Pitanje: Spomenuli ste uglednu karizmatičnost odgajatelja. Neki učitelji to shvataju na način da trebaju biti strogi i grubi, da trebaju kažnjavati udaranjem i slično. Zbog toga je poštovanje studenata prema njima popraćeno mržnjom – te oni stoga ne uzimaju znanje od njih. Koje je vaše mišljenje o ovome i šta savjetujete?

Odgovor: Ja sam rekao da osoba treba biti ugledna ličnost, a ne strog i grub. Onaj ko želi steći poštovanje strogoćom i udaranjem neće biti poštovan. U tome slučaju će studenti, čim primjete nemarnost sa njegove strane, iskoristiti priliku da započnu igru i šire haos.

Ukoliko on međutim ispoljava svoju ličnost tako što pokazuje da je ozbiljan čovjek koji ne prihvata igru, u tome slučaju će biti dovoljno da im uputi dug, ljut pogled – kao da ih želi osuditi – i na taj način će ojačati svoju ličnost.

Što se udaranja tiče, to je zabranjeno – osim u slučaju nužde. Čovjek udaranjem ne stiče poštovanje, nego samo unosi strah drugima – i na taj način neće biti omiljen među ljudima. Ugledna karizmatičnost je jedno, a strah je nešto drugo.