Starački dom je `Uqûq

Starački dom je `Uqûq

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: al-Huqûq al-Wâdžibah `alâ kulli Muslim, strana 301

Allâh تعالى je rekao:

وَإِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ وَهُوَ يَعِظُهُ يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللَّهِ ۖ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ وَوَصَّيْنَا الْإِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَىٰ وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ

“Kad Luqmân reče sinu svome, savjetujući ga: ‘O sinko moj, ne smatraj druge Allâhu ravnim, širk je, zaista, velika nepravda.’ Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, iz slabosti u slabost i doji ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.” (31:13-14)

Kod Allâha je `Uqûq prema roditeljima najveći grijeh nakon širka. `Uqûq znači da se roditeljima prkosi i da se prema njima ne postupa lijepo. `Uqûq je mnogo ozbiljna stvar. Onaj ko upadne u njega zaslužuje da mu se ubrza kazna i da mu dijete prkosi kao što je on to običavao raditi.

Mnogi ljudi danas olako gledaju na ovo. Vidite kako sin odseli od kuće čim dobije posao. On ostavlja svoje siromašne i ostarjele roditelje koji su u potrebi. Potpuno se izoluje od njih. Čak ih možda i stavi u starački dom sve dok ne umru bez da prema njima osjeća sažaljenje. Ovo je `Uqûq – a zaštita se traži kod Allâha!

Ako i ne bi došlo do ovoga u tolikoj mjeri, danas postoje mnoga djeca koja su arogantna prema svojim roditeljima. Govore da su oni neznalice, da ne shvataju, da su nemarni i mnoge druge ružne stvari. Govore da su roditelji intolerantni, a da su oni sami prosvijetljeni i učeni. Ponašaju se arogantno prema svojim roditeljima i vraćaju im za sve što su učinili za njih tako što im okreću leđa i što ih osuđuju.