Šta je Hizbijjah i ko je Hizbî?

Govornik: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Pitanje: Šta znači “Hizbijjah”? Šta znači da osoba posjeduje “Hizbijju”? Ko su Hizbijjûn, na šta pozivaju – i koji je njihov manhadž?

Odgovor: Sve što nije u skladu sa metodologijom Selefa spada u “Ahzâb-udh-Dhalâl” (zabludjele sekte). Hizbijjah nema uslove; Allâh je drevne narode nazvao “Azhâb” – kao što je i Qurajše nazvao “Azhâb” kada su skovali zavjeru protiv Allâhovoga poslanika  صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم. Oni nisu imali organizaciju niti nešto slično. Nije dakle uslov da Hizb mora biti pod organizacijom, ali ukoliko bi bili organizovani – to je još gore.

Fanatičnost prema određenoj ideologiji koja je u suprotnosti sa Allâhovom Knjigom i Sunnetom Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم spada u Tahazzub (sektaštvo) – i u slučaju da ono nije organizovano. Usvajanje odstupajuće ideologije i okupljanje ljudi na njoj je Hizb, bez obzira da li je organizovan ili ne. Ukoliko je dakle u pitanju ideologija koja je u suprotnosti sa Knjigom i Sunnetom – to je Hizb.

Nevjernici koji su se borili protiv Allâhovoga poslanika  صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم nisu imali organizacije koje su danas prisutne, ali ih je Allâh i pored toga nazvao “Azhâb” – jer se radilo o sektaštvu koje je gajilo simpatije prema laži a borilo se protiv istine:

كَذَّبَتْ قَبْلَهُمْ قَوْمُ نُوحٍ وَالْأَحْزَابُ مِن بَعْدِهِمْ ۖ وَهَمَّتْ كُلُّ أُمَّةٍ بِرَسُولِهِمْ لِيَأْخُذُوهُ ۖ وَجَادَلُوا بِالْبَاطِلِ لِيُدْحِضُوا بِهِ الْحَقَّ فَأَخَذْتُهُمْ ۖ فَكَيْفَ كَانَ عِقَابِ

“I Nûhov je narod prije njih poricao, a i skupine poslije njega. Svaki narod nastojao je ščepati svoga poslanika, i rasprave svoje na neistini temeljio da njome Istinu uništi, pa sam ga Ja kažnjavao – a kakva je bila kazna Moja!” (40:5)

Allâh ih je dakle nazvao “Azhâb”; Qurajš, Ghatafân, Qurajdhah i razna plemena. Oni nisu bili organizovani; formirali su savez pa ih je Allâh nazvao “Azhâb” – a sûrah je nazvana “al-Azhâb”. Hizb dakle ne mora biti organizovan. Ukoliko vjeruju u lažnu ideologiju i raspravljaju u prilog njoj braneći je – to je Hizb. Ukoliko su pored toga i organizovani, ukoliko skupljaju novac i slično – u tome slučaju je to u potpunosti angažovana Hizbijjah i jedna od zabludjelih sekti, والعياذ بالله.