Šta će žene imati u Džennetu?

Šta će žene imati u Džennetu?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Poznato nam je šta će muškarci dobiti u Džennetu i da će oženiti al-Hûr al-`Ajn. Šta će međutim žene dobiti u Džennetu? Da li će imati muževe?

Odgovor: Allâh تبارك وتعالى je o sreći stanovnika Dženneta rekao:

لَكُمْ فِيهَا مَا تَشْتَهِي أَنفُسُكُمْ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَدَّعُونَ نُزُلًا مِّنْ غَفُورٍ رَّحِيمٍ

“U njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imat ćete, bit’ će to ugošćenje Oprostitelja grijeha, Milostivog.” (41:31-32)

فِيهَا مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنفُسُ وَتَلَذُّ الْأَعْيُنُ وَأَنتُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

“U njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti.” (43:71)

Opšte je poznato da je brak nešto što najviše privlači duše, pa će stoga to biti činjenica za sve stanovnike Dženneta – i muškarce i žene. Allâh تبارك وتعالى će u Džennetu udati ženu za muškarca koji je bio njen muž na dunjaluku. Allâh تبارك وتعالى je rekao:

رَبَّنَا وَأَدْخِلْهُمْ جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِي وَعَدتَّهُم وَمَن صَلَحَ مِنْ آبَائِهِمْ وَأَزْوَاجِهِمْ وَذُرِّيَّاتِهِمْ إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

“Gospodaru naš, uvedi ih u vrtove `Adna koje si im obećao, i one koji su bili dobri od predaka njihovih, i žena njihovih, i potomstva njihovog. Ti si, uistinu, Silni i Mudri.” (40:8)

Ukoliko je imala više muževa, žena će na Sudnjem Danu moći da bira ko će joj biti muž u Džennetu. Ukoliko nije bila udata na dunjaluku, Allâh تبارك وتعالى će je u Džennetu udati za muškarca kojim će biti oduševljena. Džennetska sreća dakle nije ograničena samo na muškarca – nego obuhvata i muškarce i žene. Jedna od srêćâ je brak. Neko međutim može reći da je Allâh تعالى spomenuo al-Hûr al-`Ajn koje će biti supruge, dok nije spomenuo muževe žênâ. Razlog tome je to što je muškarac onaj koji traži ženu i teži za ženom. Zbog toga se spominju supruge muškaraca u Džennetu dok se muževi žênâ ne spominju. To međutim ne znači da one neće imati muževe. One će imati muževe koji su ljudi.