Sredstva za Tawhîd su nerazdvojna

Autor: `Allâmah `Abdur-Rahmân al-Wakîl (umro 1390)

Izvor: Wasâ’il-ut-Tawhîd, strana 8-9

Sredstva za Tawhîd su nerazdvojna. Ne možeš biti musliman koji je pokoran Allâhu i Njegovom poslaniku  ukoliko slijediš nešto drugo mimo Qur’âna i Sunneta. Zemlja ne može biti muslimanska ukoliko ne sudi Qur’ânom i Sunnetom. Osoba ne može biti musliman ukoliko se svojim djelom boji nekoga drugog mimo Allâha ili čini to djelo zbog nekoga drugog.

Mnogo se čudim onima koji lažu o Allâhu i pričaju o Njemu bez znanja kada tvrde da vjera nema ništa sa državom i dunjalučkim životom. Kao da je vjera lično uputstvo koje nema ništa sa propisima društva. Kao da je vjera samo `ibâdah koji se izvršava u manastiru, a izvan manastira svako može odlučivati šta će raditi i prema kojem će se zakonu ravnati:

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ يَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ آمَنُواْ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنزِلَ مِن قَبْلِكَ يُرِيدُونَ أَن يَتَحَاكَمُواْ إِلَى الطَّاغُوتِ وَقَدْ أُمِرُواْ أَن يَكْفُرُواْ بِهِ وَيُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُضِلَّهُمْ ضَلاَلاً بَعِيدًا

“Zar ne vidiš one koji tvrde da vjeruju u ono što je objavljeno tebi i u ono što je objavljeno prije tebe kako žele da im se pred tâghûtom – lažnim sudijom sudi, iako im je naređeno da u njega ne vjeruju? A šajtân samo želi da ih u veliku zabludu navede.” (4:60)

Ovo je motiv lažova. Oni su papagaji zapadnjačke idolopoklonosti i ateizma i obožavaoci nemoralnih i nepristojnih žena.