Sposobnost za Hadždž

Autor: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: Zâd-ul-Mustaqni`, strana 86

Biti sposoban (za Hadždž) znači biti u stanju putovati prevoznim sredstvom i imati dovoljno imetka i prevozno sredstvo, nakon što su sve dužnosti, vjerska izdržavanja (familije i slično) i osnovne potrebe plaćene i ispunjene.

Objašnjenje

Biti sposoban znači biti u stanju putovati prevoznim sredstvom;

Ovo tumači Njegove تعالى riječi:

مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً

“Svako ko bude u mogućnosti do njega doći.” (3:97)

To znači biti u stanju jahati životinju, ili putovati avionom ili autom. Ukoliko on to nije u stanju zbog slabosti, bolesti ili starosti, on ne treba učestvovati u obavljanju Hadždža. U ovome slučaju će izabrati nekoga ko će obaviti Hadždž umjesto njega, jer njegovo opravdanje ne skida (u potpunosti) obavezu.

i imati dovoljno imetka i prevozno sredstvo;

On takođe treba imati dovoljno imetka za cijeli put do Hadždža i nazad. On تعالى je rekao:

وَتَزَوَّدُواْ

“Za put se opskrbite.” (2:197)

Nije dozvoljeno obavljati Hadždž bez imetka, tako da on ovisi o drugim ljudima, gleda u njih ili prosi od njih. Ovaj imetak treba biti pored onoga što je potrebno njemu i onima koje on izdržava. Tako ni on, a ni oni koje on izdržava ne trebaju živjeti teškim životom u vezi sa izdržavanjem i osnovnim potrebama, i reći: “Ja štedim za Hadždž”. Ovaj novac naime treba biti pored osnovnih potreba osobe, kao što su prevozno sredstvo, smještaj i knjige za kojima je u potrebi. Što se tiče onoga što nije neophodno i osnovno, to je dozvoljeno prodati, jer nije u potrebi za tim. Prema tome mu je dozvoljeno prodati ove stvari, da bi sa tim novcem mogao obaviti Hadždž.

dovoljno;

… znači dovoljno za osobu o kojoj se radi. Bogataš treba putovati u prevoznome sredstvu bogatih, bez da mu se nameće prevozno sredstvo siromašnih. Njegov imetak takođe treba biti imetak bogatih, bez da mu se nameće imetak siromašnih. Imetak i prevozno sredstvo za Hadždž siromašnih treba biti ono što je prikladno za siromašne.

nakon što su sve dužnosti, vjerska izdržavanja (familije i slično) i osnovne potrebe plaćene i ispunjene;

Ovaj novac treba biti pored onoga koji pokriva obavezne dužnosti, kao što su zajam i slično. Ako je osoba zadužena do te mjere da mu ništa ne bi ostalo ukoliko bi to vratio, on ne smije obaviti Hadždž prije nego što za dozvolu upita onoga kome duguje, ili vrati dug.