Spominjanje Allâhovoga imena u kupatilu

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî

Izvor:

 

Pitalac: Koji je propis za spominjanje Allâhovoga imena prije uzimanja abdesta u kupatilu?

al-Albânî: Misliš li time na malu prostoriju, dva metra sa dva metra, u kojoj se WC nalazi na jednoj strani – a na drugoj se nalazi umivaonik gdje se uzima abdest?

Pitalac: Da.

al-Albânî: To uopšte ne predstavlja problem. Ono što je problematično je spominjanje Allâha عَزَّ وَجَلَّ tokom sjedenja prilikom obavljanja nužde. To je dakle zabranjeno. Nakon što čovjek međutim obavi nuždu i očisti se, a zatim dođe do umivaonika gdje mora spomenuti Allâhovo ime, to ne predstavlja problem – jer to mjesto nije WC (مرحاض), nego kupatilo (حمام).

WC je u ćošku, pa je čovjeku tokom vremena kada sjedi i obavlja nuždu zabranjeno spominjati Allâha عَزَّ وَجَلَّ. Prije nego što međutim skine odjeću i sjedne da obavi nuždu, on mora spomenuti Allâha; mora proučiti Isti`âdhu. Kada nakon toga sjedne da obavi nuždu, zabranjeno mu je spominjati Allâha عَزَّ وَجَلَّ. Nakon što međutim završi obavljanje nužde, šta će reći? Reći će: “غُفْرَانَكَ” (Ghufrânak), a kada to kaže i ode na drugu stranu kupatila – tada može spominjati Allâha i učiti koji god Dhikr želi.