Spletke novotarâ sa Ibn Džibrînom

Spletke novotarâ sa Ibn Džibrînom

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Spomenuti ćemo nešto vezano za Šajkha Ibn Džibrîna رحمه الله. Onî koji ga navode tako mi Allâha to ne rade jer žele slijediti njega i njegov Fiqh, nego to isključivo rade da bi iskoristili njegov stav o nekim stvarima i time napravili smutnju među studentima početnicima i narodom. al-Ikhwân al-Muslimûn ga koriste da bi opravdali svoj manhadž i promovisali Hasana al-Bannu. To važi i za ostale grupe, kao što su Džamâ`at-ut-Tablîgh i pristalice Usâme bin Lâdina. Svi oni koriste Ibn Džibrînove pohvale da bi time opravdali i promovisali svoje zablude.

Oni koji vole Usâmu bin Lâdina će ti donijeti govor Ibn Džibrîna o Usâmi bin Lâdinu. Oni koji vole Džamâ`at-ut-Tablîgh će ti donijeti govor Ibn Džibrîna sa preporukom Džamâ`at-ut-Tablîgh. Oni koji vole al-Ikhwân al-Muslimûn i njihov manhadž će ti donijeti govor Ibn Džibrîna o al-Ikhwân al-Muslimûn. Isto važi i za novotare kao što je Muhammad `Alawî al-Mâlikî, koga smo malo prije spomenuli i koga su učenjaci pobili i objasnili njegove greške – a Ibn Džibrîn dozvoljava okorištavanje njegovim knjigama. Zar će se okorištavati knjigama Ahl-ul-Bid`a svako ko to želi?

Svako dakle koristi govor Šajkha Ibn Džibrîna u svoje svrhe. Šta je na nama? Hoćemo li šutjeti i odvoditi ljude u zabludu? Allâhova vjera je časnija i vrijednija, istina se mora objasniti. al-Ikhwân al-Muslimûn su u zabludi iako ih je preporučio i pohvalio Ibn Džibrîn. Isto važi i za Džamâ`at-ut-Tablîgh, iako ih je preporučio i pohvalio Ibn Džibrîn. To je put neistine, iako ga je odobrio Ibn Džibrîn. Allâhova vjera nam je časnija i vrijednija od bilo koga.

Kao što sam već rekao, oni ne žele slijediti ni njega niti njegov Fiqh, nego isključivo ovaj govor koji im ide u prilog. Ništa drugo što im se svidjelo nisu našli kod Šajkha Ibn Džibrîna osim toga. Svi se koriste njime da bi opravdali i promovisali svoj pravac i manhadž. Allâhova vjera nam je međutim časnija i vrijednija i uzvišenija od Šajkha Ibn Džibrîna, a samim time što Šajkh Ibn Džibrîn brani novotare to nije dozvoljeno slijediti niti je dozvoljeno koristiti neistinu i zabludu kao dokaz za nešto. Ovaj govor je neistinit i nije dozvoljen, a ukoliko se ne objasni narod će zalutati i izostati će savjet za Allâhovu تبارك وتعالى vjeru, za Njegovu Knjigu, Njegovoga poslanika, vođe muslimana i njihov narod.

Iako je to govor učenjaka, to je neistiniti govor. Uzimaju ga onî koji su na neistini da bi njime širili neistinu. Ljudi imaju povjerenje u učenjake, pa kada do njih dođe govor Ibn Džibrîna to će im nanijeti štetu. Zbog toga nam nije dozvoljeno da šutimo. Njihovi ciljevi su, kao što smo naveli, zli, a njihova namjera nije slijeđenje Ibn Džibrîna i njegovoga Fiqha, nego to isključivo rade da bi neke njegove stavove koristili protiv Ahl-us-Sunnah i Salafijjûn.