Spas zbunjene omladine

Spas zbunjene omladine

Govornik: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: Madžmû`-ul-Fatâwâ (1/351-352)

Pitanje: Postoji zbunjena omladina koja ne zna od koga treba prihvatati i koga treba slijediti. Oni ne posjeduju znanje o zlu raznih sekti. Koji je vaš savjet?

Odgovor: Istina se bez znanja ne može raspoznati od neistine. On kao prvo treba biti iskren prema Allâhu i imati ljubav prema istini. On treba tražiti istinu i ne treba biti fanatičan ni prema kome – makar to bio njegov otac, brat, ili neko drugi.

Kada nađe istinu sa dokazima i uvidi da su to slijedili imâmi Islâma i Selefi treba se čvrsto držati nje i uhvatiti se za nju očnjacima.

Kada nađe neistinu treba je ostaviti – pa makar se nje držali njegovi pradjedovi i učitelji. On treba napustiti neistinu i upozoravati protiv nje.

Allâh je poslao vjerovjesnike صلى الله عليهم وسلّم sa objavama da bi upozoravali protiv zla i novotarijâ. Najgore stvari su uvedene stvari u vjeru. Ukoliko on vidi da je neka stvar zlo i novotarija treba je napustiti zbog Allâha, Gospodara svih stvorenja. On treba voljeti i mrziti Allâha radi.

On treba iskreno tražiti znanje Allâha radi. Treba ga tražiti sa čistih izvora. Za istinu koju nađeš se uhvati očnjacima a neistinu odbaci i izbjegavaj. Pored toga trebaš upozoravati druge protiv nje. Uzimaj znanje od pouzdanih učenjakâ koji su poznati po slijeđenju Sunneta.