Spadaju li televizijske debate sa Ahl-ul-Bid`a u metodologiju Selefa?

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Spada li odlazak na loše kanale sa svrhom diskutovanja sa zlim ljudima i Ahl-ul-Bid`a i pobijanja nekih njihovih sumnji u metodologiju Selefa?

Odgovor: Da, to je metodologija učenjaka. Ukoliko posjeduješ znanje i uvid i u stanju si pobijati neistinu i na taj način podržati istinu – to je dobro. Većina ljudi međutim nije na tom nivou; nedostaje im ili znanje – ili Îmân. Oni koji su i po pitanju znanja i po pitanju Îmâna sposobni i namjeravaju pobiti neistinu čine dobru stvar. To spada u Džihâd na Allâhovome putu:

وَلَا تُجَادِلُوا أَهْلَ الْكِتَابِ إِلَّا بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِلَّا الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ

“l sa sljedbenicima Knjige raspravljajte samo na najljepši način – osim onih među njima koji su zulum učinili” (29:46)

Sa njima dakle treba diskutovati:

وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِيلِهِ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ وَإِنْ عَاقَبْتُمْ فَعَاقِبُواْ بِمِثْلِ مَا عُوقِبْتُم بِهِ

“i s njima na najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji Uputu slijede. A ako budete kažnjavali, onda kažnjavajte samo onako kako ste i sami kažnjeni” (16:125-126)

Nemoj uzimati više od svoga prava. Zadovolji se svojim pravom. A budeš li strpljiv i ne uzmeš li ga – to je bolje za strpljive.