Smrt razdvaja dušu i tijelo

Smrt razdvaja dušu i tijelo

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: 

Pitanje: Da li čovjek odlazi u Džannah ili Džahannam kada umre, ili ostaje u qaburu do Sudnjega Dana?

Odgovor: Tijelo umrloga ostaje u zemlji u kojoj je zakopano do Sudnjega Dana. Allâh تعالى je rekao:

وَنُفِخَ فِي الصُّورِ فَإِذَا هُم مِّنَ الْأَجْدَاثِ إِلَى رَبِّهِمْ يَنسِلُونَ

“I puhnut će se u rog, pa će oni iz grobova prema Gospodaru svome pohrliti” (36:51)

وَمِن وَرَائِهِم بَرْزَخٌ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ

“pred njima će prepreka biti sve do Dana kada će oživljeni biti.” (23:100)

On dakle ostaje u zemlji.

Što se duše tiče, ona odlazi u Džannah ili Džahannam. Allâh تعالى je rekao:

 الَّذِينَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلآئِكَةُ طَيِّبِينَ يَقُولُونَ سَلامٌ عَلَيْكُمُ ادْخُلُواْ الْجَنَّةَ بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

“One kojima će meleki dušu uzeti – a oni čisti, i kojima će govoriti: ‘Mir vama! Uđite u Džannah zbog onoga što ste činili!'” (16:32)

Ovo dokazuje da se to dešava u vezi sa smrću. To znači da oni ulaze u Džannah onoga dana kada umru. To međutim važi samo za dušu, a ne i za tijelo. Potvrđeno je od poslanika صلى الله عليه وسلم da će se otvoriti vrata u qaburu vjernika odakle će on posmatrati milost i sreću Džannah.

Što se nevjernika tiče, njegova duša će biti izložena patnji. Allâh تعالى je rekao o Faraonovim ljudima:

النَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا غُدُوًّا وَعَشِيًّا وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ أَدْخِلُوا آلَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ الْعَذَابِ

“Vatra kojoj će izloženi jutrom i večerom biti, a kada nastupi čas: Uvedite Faraonove ljude u patnju najtežu!” (40:46)

Allâh تعالى je rekao:

إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلآئِكَةُ ظَالِمِي أَنْفُسِهِمْ قَالُواْ فِيمَ كُنتُمْ قَالُواْ كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِي الأَرْضِ قَالْوَاْ أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُواْ فِيهَا فَأُوْلَئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَسَاءتْ مَصِيرًا

“Doista će meleci kada budu uzimali duše onima koji su prema sebi nasilje učinili, pitati: ‘šta je bilo s vama?’, a oni će odgovoriti: ‘Bili smo nemoćni na Zemlji!’ ‘Zar Allâhova Zemlja nije prostrana i zar se niste mogli nekuda iseliti?’, reći će im oni. Zato će njihovo prebivalište biti Džahannam, a loše je to boravište!” (4:97)

وَلَوْ تَرَى إِذْ يَتَوَفَّى الَّذِينَ كَفَرُواْ الْمَلآئِكَةُ يَضْرِبُونَ وُجُوهَهُمْ وَأَدْبَارَهُمْ وَذُوقُواْ عَذَابَ الْحَرِيقِ ذَلِكَ بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيكُمْ وَأَنَّ اللّهَ لَيْسَ بِظَلاَّمٍ لِّلْعَبِيدِ

″A da si samo vidio kad su meleki nevjernicima duše uzimali i po licima ih njihovim i straga udarali: ′Iskusite patnju u ognju.′ To je za ono što ste rukama svojim pripremili, jer Allâh nije nepravedan prema robovima Svojim!″ (8:50-51)

Ovo dokazuje da vjernik i nevjernik bivaju nagrađeni i kažnjeni u vatri onoga dana kada umru. Ovo, kao što je rečeno, važi za dušu.

 Što se tijela tiče, ono ostaje u zemlji do Sudnjega Dana. Možda će se duša priključiti tijelu i kazniti ili nagraditi, na što ukazuju ahâdîth.