Smije li muž sisati dojku svoje žene?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Postaje li žena zabranjena mužu ukoliko on intimno sisa njenu dojku četiri puta?

Odgovor: Allâh je mužu dozvolio da uživa u ženi kako god on to želi. On sa njom smije imati seksualni odnos na različite načine. Allâh تعالى je rekao:

نِسَآؤُكُمْ حَرْثٌ لَّكُمْ فَأْتُواْ حَرْثَكُمْ أَنَّى شِئْتُمْ

Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete! (2:223)

Obrati međutim pažnju na riječi “njivama vašim prilazite”. Njiva je plodno mjesto, a to je ženski polni organ. Mužu je dakle dozvoljeno da ima seksualni odnos u polni organ žene, bez obzira da li to bude sprijeda, otpozadi, sjedeći, ležeći, ili u nekome drugome položaju – pod uslovom da je u njen polni organ. On se takođe njome smije zadovoljavati grljenjem, ljubljenjem i milovanjem, kako god on to želi. Ne postoji granica za to. Jedino što je zabranjeno je da on sa njom ima seksualni odnos kada ona ima menstruaciju, i analni seks.

Na osnovu ovoga generalnoga principa mi kažemo da on smije sisati dojku svoje žene. Ona mu ne postaje zabranjena čak i ukoliko bi popio njeno majčino mlijeko. Ovo je stav većine. Da bi dojenje imalo uticaj, čovjek mora biti mlađi od dvije godine. Nakon toga ono nema uticaj. Dojenje se takođe mora desiti najmanje pet puta da bi imalo uticaj. U protivnome ono nema uticaj.