Smatraju li Mu`attilah da je Allâhov poslanik bio u zabludi?

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Neki koji negiraju Allâhova svojstva šire sumnje o Allâhovoj uzvišenosti. Jedna od njih je da nije dozvoljeno pitati gdje se Allâh nalazi – jer sa “gdje” jedino počinje pitanje koje se postavlja o mjestu. Da li je to tačno?

Odgovor: Allâhov poslanik  je onda bio u zabludi kada je upitao robinju “gdje je Allâh”?

Allâhov poslanik  ju je upitao:

‏ أَيْنَ اللَّهُ‏ قَالَتْ فِي السَّمَاءِ ‏قَالَ مَنْ أَنَا ‏‏‏ قَالَتْ أَنْتَ رَسُولُ اللَّهِ قَالَ ‏أَعْتِقْهَا فَإِنَّهَا مُؤْمِنَةٌ

“Gdje je Allâh?” Ona je odgovorila: “Na nebesima”. Allâhov poslanik  je zatim upitao: “Ko sam ja?” Ona je odgovorila: “Ti si Allâhov poslanik”. Allâhov poslanik  je tada rekao: “Oslobodi je, ona je vjernica”. (Muslim 537)

Allâhov poslanik  je onda pogriješio kada ju je upitao “gdje je Allâh”? Allâh سُبْحَانَهُ je iznad nebesa, u visini, iznad `Arša uzvišen – kao što nas je obavijestio o tome. Smatra li ta osoba prema svome vjerovanju da je Allâhov poslanik  pogriješio? Allâh جَلَّ وَ عَلَا je rekao:

أَأَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاءِ أَن يَخْسِفَ بِكُمُ الْأَرْضَ فَإِذَا هِيَ تَمُورُ أَمْ أَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاءِ أَن يُرْسِلَ عَلَيْكُمْ حَاصِبًا ۖ فَسَتَعْلَمُونَ كَيْفَ نَذِيرِ

“Jeste li sigurni da vas Onaj Koji je na nebesima neće u zemlju utjerati, kad se ona počne iznenada tresti?! Ili ste sigurni da Onaj Koji je na nebesima na vas neće vjetar s kamenjem poslati?! Pa, znat’ ćete kakvo je upozorenje Moje!” (67:16-17)

On govori o Sebi; Allâh سُبْحَانَهُ je iznad nebesa, u visini, iznad Svojih nebesa – iznad Svoga `Arša uzvišen. Gdje bi drugo bio? Među stvorenjima? To je Kufr (nevjerstvo); onaj ko smatra da je Allâh inkarniran u stvorenjima i pomiješan sa stvorenjima je Kâfir (nevjernik) – jer on ne oslobađa Allâha od miješanja sa stvorenjima i boravka na prljavim mjestima, toaletima i klozetima. Zar on govori da je Allâh svugdje?