Sljedbenicima strastî i prohtjevâ je neugodno sa pravim Selefijama

Sljedbenicima strastî i prohtjevâ je neugodno sa pravim Selefijama

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Pitanje: Danas postoje poznate daije koje sebi pripisuju Salafijjah. Oko njih se međutim isključivo okupljaju sljedbenici svojih strastî i prohtjevâ. Šta nam savjetujete? Da li da prisustvujemo predavanjima ovakvih?

Odgovor: Poznato je da smo naučili od naših učenjâkâ i čitali u knjigama Ahl-us-Sunnah da se sljedbenici svojih strastî i prohtjevâ nikada ne približavaju onima koji pozivaju na Sunnah. To se ne dešava. Oni bježe od takvih jer oni ne odobravaju njihove strasti i neistinu. Ukoliko bi sljedbenici svojih strastî i prohtjevâ na početku i bili sa osobom koja poziva na Sunnah a bili povučeni tako da on ne zna za njihovo stanje – oni se ne bi osjećali ugodno kada bi on spominjao njihove greške, iako bi ih spominjao na generalan način.

Što se tiče osobe koja šuti a poznato mu je da su ljudi u potrebi da se objasni i podrži istina, te da se poziva na istinu a pobije neistina – njegovo stanje je kritično, jer Ahl-us-Sunnah objašnjavaju Sunnah a upozoravaju protiv novotarija. Njihov vođa u tome je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم.

Onaj ko objašnjava Sunnah a ne upozorava protiv novotarija – kao što čujemo o nekim govornicima – je ostavio pola vjere, jer je Allâh جل وعلا pohvalio ovaj Ummet zato što naređuje na dobro a odvraća od zla. Njegov poslanik صلى الله عليه وسلّم je u hadîthu koji prenosi al-`Irbâdh رضي الله عنه ostavio veliku oporuku:

فَعَلَيْكُمْ بِسُنَّتِي وَسُنَّةِ الْخُلَفَاءِ الْمَهْدِيِّينَ الرَّاشِدِينَ تَمَسَّكُوا بِهَا وَعَضُّوا عَلَيْهَا بِالنَّوَاجِذِ وَإِيَّاكُمْ وَمُحْدَثَاتِ الأُمُورِ فَإِنَّ كُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٌ

“Na vama je moj Sunnah, i Sunnah pravovjernih khalîfâ. Uhvatite se za njega očnjacima, i pazite se uvedenih stvari (u vjeru), jer usitinu je svaka uvedena stvar novotarija, a svaka novotarija je zabluda.” (Abû Dâwûd 4607)

Polovina oporuke je dakle vezana za čvrsto pridržavanje Sunneta, dok je druga polovina upozoravanje protiv njegove suprotnosti – a to su novotarije. Slijeđenje poslanikove صلى الله عليه وسلّم oporuke dakle zahtijeva i jedno i drugo, a osoba koja nije upotpunila jedno sa drugim se suprotstavila uputi Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم.

Salafî i Sunnî je onaj ko se ne ljuti kada se u njegovome prisustvu spominju novotarije i upozorava protiv njih i onih koji ih praktikuju – jer se to mora objasniti Ummetu i to je savjet za Allâha i Njegovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم. 

Nije dakle uopšte dozvoljeno šutjeti o sljedbenicima svojih strastî i novotarijâ. Moguće je međutim da stanje određenoga novotara bude nepoznato nekome učenjaku ili Šajkhu. Što se novotarija međutim tiče – one se moraju objašnjavati i protiv njih se mora upozoravati. Muslimani su saglasni o tome.