Slijeđenje Teravije ili Džume preko televizije ili radija

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Ukoliko se namaz uživo prenosi na radiju ili televiziji, da li je ženi dozvoljeno da uz radio ili televiziju klanja noćni namaz u Ramadhânu ili Džumu – uzimajući u obzir da je vremenska razlika između mjesta gdje se ona nalazi i Makke oko sat vremena?

Odgovor: Čovjeku nije dozvoljeno da slijedi imâma preko televizije ili radija, jer je jedan od uslova slijeđenja da se osoba nalazi na istom mjestu kao imâm. On dakle mora biti prisutan u džamiji gdje je imâm, osim u slučaju da je džamija puna i da su saffovi puni – u kojem je slučaju slijeđenje ispravno i ukoliko se osoba nalazi izvan džamije.

Poznato je da onaj ko gleda televizijski prenos iz Svete Džamije ili Džamije Allâhovog poslanika  – a nalazi se na drugom mjestu – ne ispunjava ovaj uslov. Na osnovu toga nije ispravno da tu osobu predvodi imâm čiji se namaz prenosi preko televizije ili preko telefona, bez obzira da li se radi o ženi, bolesnom muškarcu ili zdravom muškarcu.

Neka dakle prisustvuje onaj ko je u stanju prisustvovati na mjestu gdje se obavlja namaz – dok onaj ko nema mogućnost da prisustvuje neće slijediti imâma koji se nalazi daleko od njega.