Sličnost onih koji obožavaju grobove i drevnih mušrika

Autor: `Allâmah Muhammad bin `Abdillâh as-Subajjil

Izvor: Rasâ’il fîl-`Aqîdah wad-Da`wah, strana 181-182

Pitanje: Sumnja u vezi sa onima koji obožavaju grobove je da oni govore da se obraćaju evlijama (Awlijâ’) i pravednim ljudima, da bi se oni zauzimali za nas kod Allâha. Kako ih pobijamo?

Odgovor: Istu stvar su govorili mušrici kada im je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم zabranio da obožavaju kumire. Oni su rekli da ih obožavaju samo zato da bi oni bili posrednici kod Allâha. Časni Qur’ân je objasnio stanje ovih mušrika. Allâh تعالى je rekao:

أَلَا لِلَّهِ الدِّينُ الْخَالِصُ وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ أَوْلِيَاء مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى إِنَّ اللَّهَ يَحْكُمُ بَيْنَهُمْ فِي مَا هُمْ فِيهِ يَخْتَلِفُونَ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي مَنْ هُوَ كَاذِبٌ كَفَّارٌ

“Čista vjera pripada samo Allâhu! A onima koji pored Njega uzimaju zaštitnike: ‘Mi ih obožavamo samo zato da bi nas što više Allâhu približili’ – Allâh će njima, zaista, presuditi o onome u čemu su se oni razilazili. Allâh nikako neće ukazati na Pravi put onome ko je lažljivac i nevjernik.” (39:3)

Ovi mušrici priznaju da je Allâh jedini Stvoritelj, Gospodar i Opskrbljivač svega. Uprkos tome, od toga nemaju nikakve koristi, jer obožavaju evlije (Awlijâ’) i posrednike koji se, prema njima, zauzimaju kod Allâha. Allâh تعالى je rekao:

وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَّنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ فَأَنَّى يُؤْفَكُونَ

“A da ih upitaš: ‘Ko je nebesa i Zemlju stvorio i ko je Sunce i Mjesec potčinio?’, sigurno bi rekli: “Allâh!”, pa kuda se onda odmeću!?” (29:61)

وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَّن نَّزَّلَ مِنَ السَّمَاء مَاء فَأَحْيَا بِهِ الْأَرْضَ مِن بَعْدِ مَوْتِهَا لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يَعْقِلُونَ

“A ako ih upitaš: ‘Ko s neba spušta i s njom mrtvu Zemlju oživljava?’, sigurno će reći: ‘Allâh!’, a ti reci: ‘Hvala Allâhu!’, ali većina njih ne shvaća.” (29:63) 

Gospodar عز وجل je osudio one koji sebi uzimaju posrednike kod Njega i rekao:

أَمِ اتَّخَذُوا مِن دُونِ اللَّهِ شُفَعَاء قُلْ أَوَلَوْ كَانُوا لَا يَمْلِكُونَ شَيْئًا وَلَا يَعْقِلُونَ  قُل لِّلَّهِ الشَّفَاعَةُ جَمِيعًا لَّهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

“Zar oni mimo Allâha zagovornike uzimaju?! Reci: ‘Zar i onda kada su bez ikakve moći i kada ništa ne razumiju?’ Reci: ‘Sve zagovorništvo pripada Allâhu, vlast na nebesima i na Zemlji Njegova je, a poslije – Njemu ćete se vratiti.'” (39:43-44)

Onaj ko argumentuje time da jedino ide grobovima bogobojaznih i pravednih da bi se oni zauzimali za njega, a da njih direktno ne moli ni za šta, je isti kao mušrici koji su rekli:

مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى

“Mi ih obožavamo samo zato da bi nas što više Allâhu približili” (39:3)