Skype i Kik

Skype i Kik

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Pitanje: Šta vi kažete o korištenju internet kamere na programima kao što je poznati chat program Skype, uzimajući u obzir da slika nije sačuvana?

Odgovor: Ja ti kažem “O moj sine”, tačno je da slika nije sačuvana (na tvome kompjuteru ili mobilnome telefonu), ali ako bi (Skype) želio da sačuva razgovor, da li bi on bio sačuvan ili ne? Da li bi (razgovor) bio sačuvan ili ne? Pitam vas. Ovaj Skype… ili Kik, ne znam ova razna imena, a ما شاء الله svaki dan nam se pojavljuje novi (program). Ako bih, kada završim razgovor, želio da sačuvam (moju istoriju chata), da li se to sačuva ili ne? Da, sačuva se. A dodati ću vam još nešto. Ako je u pitanju Blackberry, ili iPhone, ili neki drugi od ovih “belaj-telefona”, ili Galaxy ili slično, posebno ako je u pitanju prvi (program, Skype), osnivač kompanije, O djeco i voljeni, ima pristup svakome pozivaču i svim njegovim datotekama, kao i originalnu sliku za kompaniju koja je proizvela app/telefon. Da li ste znali ovo? Sada znate.

Ja ne ulazim mnogo u ove stvari, ali mnogo čitam o njima i o njihovoj realnosti. Takođe stalno slušam program “E-mail dnevnik” na radio stanici Monte Carlo. On donosi vijesti vezane za kompjutere i razne načine modernoga emitovanja, i govori o svemu što se tu može naći. Pa pokušavam da svako jutro u 6:30 slušam ovaj isječak “E-mail dnevnik” – svaki dan! Tako da znam šta se pušta u prodaju, iako to ne stavljam u svoj džep, međutim poznato mi je šta se izdaje na ovom polju, i poznato mi je ono što priznaju vlasnici, proizvođači i veliki đavoli i uticajne (osobe i kompanije) u ovoj oblasti i branši.

Zato vas savjetujem, O skupino voljenih, ne ulazite sami kroz ova vrata, posebno kada su u pitanju vaše privatne stvari, i znajte da je sve sačuvano u datoteci dobavljača usluge.