Šišmiši interneta

Govornik: Šajkh Sulajmân bin Salîmillâh ar-Ruhajlî

Izvor:

 

Neki od onih koje ne želim nazvati studentima, šišmiši interneta, neuki pojedinci, pojavili su se kao Abû ovaj i Abû onaj i postali šajkhovi. Učenjaci ih ne poznaju, niti su poznati po traženju znanja. Neki od njih su kritikovali at-Tahâwîja govoreći da on tvrdi da dizanje ruku (u namazu) bilježe al-Bukhârî i Muslim – dok se to ne nalazi u ove dvije zbirke hadîtha. Neznalico, on je mislio da su oko toga složni učenjaci Fiqha – a ne da su oko toga složni šajkhovi al-Bukhârî i Muslim.

Tako mi Allâha braćo, znanje i lijepi maniri jedino se stiču učenjem kod učenjaka. Nesreće koje su zadesile ummah prouzrokovali su isključivo “učači”; ne učači Qur’âna, nego oni koji čitaju knjige a ne uzimaju znanje od učenjaka, pa to rezultira u pogrešnom razumijevanju i nanošenju štete islâmu – ili u suprotstavljanju učenjacima i nerazumijevanju njihovog govora.

Uvjerio sam se da ovi koji su se pojavili na internetu i drugim mjestima, a o njima nije poznato da su studirali kod učenjaka, obično nemaju ispravno razumijevanje Tawhîda – iako se čini da su na Sunnetu. Naći ćeš kod njih neka odstupanja u `Aqîdi – jer oni nisu uzimali znanje od učenjaka.

Ovo govorim da bih spriječio uzdržavanje od sjedenja sa učenjacima. Teško je sjediti kod učenjaka. To je vrlo teško; odvajaš se od svoje familije itd. Ali, kao što je rekao Ibn-ul-Qajjim, Džannah se jedino postiže mostom napora, a onaj ko preferira rahatluk – propustit će konačni rahatluk. Onaj ko preferira rahatluk, propustit će konačni rahatluk.