Siromašni rođak želi uzgajati Qât

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Imam siromašnoga rođaka u inostranstvu koji me je zamolio za novac da bi kupio zemlju na kojoj će uzgajati Qât. Ja mu zbog toga nisam poslao novac. Da li sam postupio ispravno?

Odgovor: Da; da si mu poslao novac da njime kupi zemlju na kojoj će uzgajati Qât, pomogao bi mu u onome što je zlo i grijeh – jer je Qât zabranjen. Allâh جَلَّ وَ عَلَا je rekao:

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

“Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allâha jer Allâh strašno kažnjava.” (5:2)

Qât i duhan su zabranjeni, jer su to sedativi. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je zabranio sva opojna i umirujuća sredstva. Qât je gori od duhana, jer opušta tijelo.

Postupio si dakle ispravno kada si rođaku odbio posuditi novac za zemlju na kojoj je planirao uzgajati Qât. Zašto ne uzgaja palme, grožđe i druge dobre stvari?